Hungerstrejk mot utförsäkring

ANNONS
|

Mitt i centrala Göteborg sitter han på en stol inne i ett vindskydd av plast. På den blå plasten har han skrivit "Hungerstrejk".

Han har inte ätit sedan i måndags kväll och kommer inte att göra det förrän på söndag. Han dricker kaffe och juice.

Bredvid tältet finns en sjukhussäng och en kista. På plasten som skyddar Mile från regn och vind har han tejpat upp beslut från försäkringskassan, sjukintyg och kallelser till operation.

- Jag vill visa alla hur illa behandlad jag har blivit, säger han.

Han blev utförsäkrad från Försäkringskassan i slutet på februari förra året i väntan på en operation. I slutet av september ska han nu göra sin tredje ryggoperation.

ANNONS

Som anställd på en skola hade han ansvar för matsalen där det bland annat innebar städning och tunga lyft. Han blev sjukskriven när han fick ont i ryggen och benen.

När Försäkringskassan inte längre godkände hans sjukskrivning kunde inte hans arbetsgivare erbjuda andra arbetsuppgifter, utan skickade hem honom igen. Det var för att arbetsuppgifterna var för tunga på grund av hans skador.

- När jag förlorade sjukpenningen levde jag först på sparade pengar, sedan på mitt kreditkort och till slut fick jag mina sparade semesterdagar utbetala. Men sedan fick jag vända mig till socialen, säger han. Jag har nu haft 1 620 kronor att leva på i månaden.

Han berättar att han har överklagat alla beslut han har fått från Försäkringskassan och skickat in sjukintyg från läkare. Men besluten har inte ändrats. Han har också kommit med affärsidéer till arbetsförmedlingen för att starta eget företag. Men inte heller det blev beviljat.

Till slut skrev han brev till Fredrik Reinfeldt och berättade om sin situation.

- Jag har skrivit fyra brev till statsministern och har inte fått något svar. Jag har väntat med tålamod och respekt men ingenting har hänt, säger Mile.

Dario Espiga (S), kommunalråd och ordförande i social resursnämnd, har ringt till förvaltningschefen i Miles stadsdel och bett dem se över hans hans ärende en gång till.

ANNONS

- Jag har inga mandat i ärendet. Men jag har bett dem kolla igen för att se till att man har gjort allt man ska och att de ska titta på hans situation. Jag har också pratat med Mile för att se på vilket sätt vi kan hjälpa honom, säger han.

ANNONS