Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hunden Gucci, som spelar både kungen och en gammal man kör runt slottsråttan Baileys i en rullator.

Hundutställning i stan

En yorkshireterrier från Alingsås tog under lördagen hem den tunga titeln 2015 års utställningshund. Strax innan hade Hundteatern roat publiken med sin uppsättning av Törnrosa.

På söndag är sista dagen att gå på hundmässan Mydog som pågått sedan i torsdags. Förutom hundutställningar ges Hundteatern Törnrosa, polishundar visas upp och en deckarhund, som kommer att bli förevigad i en kommande hunddeckare, ska utses.

Under lördagen korades 2015 års utställningshund. Priset gick till Alingsåsbördiga Yorkshireterriern Debonaire’s Hold me now.

– Det känns underbart! Det är mycket arbete bakom och härligt med bra resultat när man jobbat så många år med det här, säger hunduppfödaren Bernice Undén.

Utnämningen är ett resultat av bra placeringar under förra årets tjugotal tävlingar.

Under de fyra dagarna tävlar mer än 7000 hundar om att vara mest rastypisk i sin hundgrupp. Först tävlar de inom varje ras och årsklass för att sedan möta andra raser. Slutligen ska en hund få priset Best in show under söndagseftermiddagen.

Känns det inte lite förlegat att tävla i utseende?

– Nej, det tycker jag inte. Har man en fin hund vill man visa upp den. För varje ras finns en rasstandard som beskriver hur en perfekt hund ska se ut, berättar ringsekreteraren Eva Schöön från Kungälv.

Tillsammans med sin kollega Kristian Wahlström ser hon till att allt flyter på i deras ring där cirka 80 hundar ska bedömas av en domare. Totalt finns 27 ringar och varje tävlingsdag kommer nya hundar.

– Det här har blivit en livsstil för många, att avla och tävla om att föda upp den bästa hunden inom sin ras, säger Kristian Wahlström från Stockholm.

För de yngre besökarna ges föreställningen Törnrosa. Flera av skådespelarna har fullt upp på scenen. Till exempel spelar Fly fyra olika roller: vakt, servitör, gammal gumma och den elaka fen. Publiken får se en motorsågande hundprins och hundpigor som tvättar strumpor och hänger upp dem på tork.

– Vi har övat sex timmar varje vecka sen i april och de senaste månaderna har vi legat i hårdträning, säger Guccis matte Birgitta Forstén.

– Det är helt klart värt allt arbete, vi har väl hållit på med det här i 8-10 år nu, säger Mosters matte Nina Roegner som driver Hundakademin och Hundteatern.

Totalt bor sju skådespelare och sju mattar i Göteborgstrakten. Det blir mycket resande och flyttande av rekvisita under året.

– Grannarna undrar nog varför jag alltid packar med mig en rullator. Och när jag tränar Gucci att gå med sin rullator utomhus så tror de väl att jag är knäpp, säger Birgitta Forstén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.