Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hunduppfödare bojkottar My Dog

Nästa vecka arrangeras My Dog på Svenska Mässan i Göteborg. Men nu vägrar flera hunduppfödare att komma. De protesterar mot att en domare har jobbat på hundutställning i Kina.

My Dog är en stor händelse i hundvärlden som lockar tusentals besökare till Göteborg. Men i år kommer labradorutställningen på My Dog sakna flera av sina tidigare utställare. En av dem är MaiLis Åkesson, uppfödare av labradorer i Skåne. När hon insåg att en domare för rasen labrador hade jobbat på utställningar i Kina bestämde hon sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter många år på My Dog bojkottar hon utställningen.

– Det är ett sätt för oss att markera hur fel vi tycker det är att svenska domare åker till Kina. Det är helt moraliskt fel, säger MaiLis Åkesson.
Kina är värdland för världsutställningen för hundar 2019. Beslutet fattades sommaren 2015 och hundägare och kennelklubbar världen över blev upprörda.

– Det väckte ramaskri från alla hundmänniskor som tyckte detta var fel, säger MaiLis Åkesson.

Läs även: Domaren: "Inte förvånad"

Klagomålen grundar sig i att Kina anses ha en dålig djur- och hundhållning samt att hund äts i vissa delar av landet. Ett exempel är den årliga festivalen i staden Yulin där man enligt tradition slaktar och äter hund. Aktivister och demonstranter pekar på att djuren sitter i trånga burar och dödas på inhumana och ohygieniska sätt. 

MaiLis Åkesson håller med i kritiken mot Kinas djurhållning.

– Man känner ilska och förtvivlan.

My Dog arrangeras av Västra Kennelklubben, en del av Svenska Kennelklubben, och Svenska Mässan med 28 000 besökare och 10 000 hundar på plats. 
När MaiLis Åkesson kontaktade andra uppfödare, om domaren som varit i Kina, fick hon dem med sig. Även om utställningen har 56 anmälda så har flera labradoruppfödare aktivt valt bort den. Monica Jarl Winnberg från Blekinge är en av dem.

– Jag har informerat mina valpköpare att inte ställa ut där. Vi var tio stycken från mig förra året och i år är det ingen, säger hon.

Även hon gör det med anledning av att domaren jobbat i Kina och på grund av landets djurhållning.

– Jag känner avsky och blir förbannad över hur de behandlar hundar, säger hon.

Marita Schmidt är labradoruppfödare från Alingsås och har anmält sig till utställningen. Men hon är osäker på om hon ska fullfölja och ställa ut på söndagen i och med att domaren jobbat i Kina.

– Jag får se hur det blir. Det kan ge mer effekt när anmälda inte dyker upp än om folk inte anmäler sig alls, säger hon.

Svenska Kennelklubben, som utbildar svenska domare, har rekommenderat dem att sätta sig in i Kinas behandling av hundar innan de tackar ja till att åka dit. De har även kritiserat landets hundhållning och vill ha kontakt med Kina för att kunna påverka hundarnas förhållanden till det bättre. Men hunduppfödarna har svårt att se vad Svenska Kennelklubben skulle kunna ändra på.

– Hur ska de få någon förbättring om de åker på utställning från onsdag till måndag, säger Monica Jarl Winnberg.

Den norska kennelklubben NKK gick tidigt hårt ut mot beslutet att ha världsutställningen i Kina och sa till både utställare och domare att inte åka dit. Den internationella kennelklubben sa till dem att dra tillbaka uppmaningen för att undvika påföljder och NKK bad i stället folk som funderade på att åka till Kina att lyssna till sitt samvete.

– Norge har tagit ett mycket större ansvar än Sverige, säger MaiLis Åkesson.

Hon förstår att hennes bojkott är en liten del i hela protesten mot Kinas djurhållning. Men MaiLis Åkesson tycker ändå att man kan göra något för att markera att man inte är nöjd.

– Jag är medveten om att jag inte kan göra allt. Men kan man bara göra en liten sak, då har man dragit ett litet, litet strå till stacken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.