Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundratals protesterade vid ryska konsulatet i Göteborg

Flera demonstrationer mot Rysslands invasion av Ukraina arrangerades i Göteborg under lördagen. På eftermiddagen befann sig hundratals demonstranter utanför det ryska konsulatet i Örgryte.
– Jag kände att jag måste göra någonting, säger medarrangören Hugo Norell.

Trafiken längs Avenyn fick tillfälligt stoppas under delar av lördagen när hundratals demonstranter tågade från Gustaf Adolfs torg till Götaplatsen.

– Vi har haft fyra eller fem demonstrationer på stan samtidigt. Så det är mycket folk i rörelse, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Han beskriver att demonstrationerna gått lugnt till, men att det varit mycket folk på Avenyn.

– Pågår en demonstration, då är det givetvis så att folk rör sig och spårvagnar och bilar kan få vänta. Det har varit viss trafikpåverkan, men det brukar det ju vara under demonstrationer så det får man stå ut med i en demokrati.

”Minst 500 personer”

Bland de demonstrationer som ägt rum har flera handlat om Rysslands invasion av Ukraina. Dessa sammanstrålade strax efter klockan 15 på Götaplatsen för att gemensamt vandra mot ryska konsulatet, och enligt GP:s reporter Daniel Andersson på platsen var demonstranterna många.

– Från dialogpoliser har jag fått höra att det har varit omkring 300 personer på både Götaplatsen och Gustaf Adolfs torg, så det rör sig säkert om minst 500 personer som nu går mot Örgryte, säger han.

Vilka är det som demonstrerar?

– Flera av de jag pratat med har varit svenskar som inte har någon koppling till Ukraina utan är här för att visa sitt stöd, men det är också många som har nära kopplingar till Ukraina. Så det är många som varit väldigt känslomässigt berörda.

LÄS MER: Professorn om Putin: ”En isolerad paranoiker som omges av nickedockor”

Över 300 på Gustaf Adolfs torg

Redan klockan 14 samlades över 300 personer på Gustaf Adolfs torg för en manifestation, arrangerad av Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet i Göteborg.

Gun Gärdsell, 62, som var en av de som deltog i demonstrationen hade rest från Gislaved då ingen manifestation hölls på hemorten.

– Alla stater är suveräna och kan inte invaderas på det sätt som skett, och det är viktigt vara här och protestera mot detta, säger hon.

På Gustaf Adolfs torg fanns Oskar Summerton bland lördagens demonstranter. Bild: Pia Svensson
På Gustaf Adolfs torg fanns Oskar Summerton bland lördagens demonstranter. Bild: Pia Svensson

Oskar Summerton hade också tagit sig till torget för lördagens manifestation.

– Jag tycker det här liknar händelserna inför andra världskriget när Tyskland gick in i Polen och att det handlar om en liten man med stort ego som behöver flexa sina muskler, säger han.

– Det enda jag har gjort sedan i torsdags är att lyssna på nyheterna och man blir så jävla förbannad och jag kände att jag behövde gör någonting för att visa min solidaritet med det ukrainska folket. Det här är inte okej.

Johanna Kristensson var en av många på plats på Gustaf Adolfs torg på lördagen. Bild: Pia Svensson
Johanna Kristensson var en av många på plats på Gustaf Adolfs torg på lördagen. Bild: Pia Svensson

Det hade även Johanna Kristensson, som menade att det var självklart att vara på plats vid manifestationen.

– Jag är med i Vänstern och här för att visa min sympati med det ukrainska folket, säger hon.

LÄS MER: Se bilderna från det första dygnet med krig i Ukraina

”Många har flytt till Ungern och Polen”

Hennes partikamrat, vänsterpartiets talesperson i migrationsfrågor, riksdagsledamoten Tony Haddou, (V), betonade i sitt tal vikten av att Sverige måste öppna sin dörrar.

– Många har flytt till Ungern och Polen men ansvaret för var flyktingarna ska få skydd behöver omfördelas inom hela EU och där tycker jag att Sverige ska ta en aktiv roll. Vi måste öppna en humanitär korridor till Europa, säger han bland annat.

Åsa Svensson, var som många andra under lördagen på plats både Gustaf Adolfs torg och Götaplatsen för att protestera mot kriget och visa sitt stöd för det ukrainska folket. Bild: Pia Svensson
Åsa Svensson, var som många andra under lördagen på plats både Gustaf Adolfs torg och Götaplatsen för att protestera mot kriget och visa sitt stöd för det ukrainska folket. Bild: Pia Svensson

Efter en halvtimma avslutades manifestationen vid Gustaf Adolfs torg och många av deltagarna gick vidare för att närvara vid nästa manifestation på Götaplatsen, däribland Åsa Svensson.

– Jag är väldig bestört över Rysslands invasion och in i det sista trodde jag inte att det skulle ske. Jag tror att Putin är psykiskt sjuk och inte vet vad han gör, säger hon.

LÄS MER: Kievbon Inna Voloshyna: ”Kiev kommer aldrig att falla”

Tågade till ryska konsulatet

När demonstranterna sammanstrålat på Götaplatsen gick de i samlad trupp vidare till det ryska konsulatet på Sankt Sigfridsgatan och vid 16-tiden på eftermiddagen anlände de personerna till platsen, som spärrats av för trafik av polisen. De omkring 500 personerna täckte då upp hela gatan.

– Jag kände att jag måste göra någonting. Passivitet i en sån här situation är bara konstigt, säger Hugo Norell, som var en av de som anordnade demonstrationen.

Han har själv ingen relation till Ukraina, men hoppas att dagens manifestationer ska leda till att fler ska engagera sig för den pågående situationen.

Hugo Norell var en av initiativtagarna till demonstrationen vid ryska konsulatet. Bild: Thomas Johansson
Hugo Norell var en av initiativtagarna till demonstrationen vid ryska konsulatet. Bild: Thomas Johansson

– Jag hoppas att det här ska bli ett frö till en fredsrörelse och leda till en förståelse om att situationen i Europa har förändrats, att vår naivitet ska rinna i väg, säger han och fortsätter:

– Det här är en väldigt vacker solig vårvinterdag, men det är fruktansvärt i Europa. Så det är både sorgset, men samtidigt så finns det ett jävlar anamma hos de människorna som har varit här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.