Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Göteborgs stad gör en ny satsning för att motverka ungdomsarbetslöshet genom att upp till 400 vinterjobb kommer att lottas ut till ungdomar som tog studenten i somras eller som hoppat av gymnasiet. Bild: Anders Ylander

Hundratals jobb lottas ut av Göteborgs stad

Göteborgs stad gör en ny satsning för att motverka ungdomsarbetslöshet. Upp till 400 vinterjobb kommer att lottas ut till ungdomar som tog studenten i somras eller som hoppat av gymnasiet.
– Vi vill att ungdomarna ska komma ut i arbetslivet och vinterjobben kommer att underlätta detta, säger Linda Högbacka, ansvarig chef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg.

I samband med pandemins intåg i samhället fick kommunerna ett extra medel på 180 miljoner kronor till att utöka sommarjobbsplatserna. Senare under sommaren tillkom ytterligare en regeringssatsning på 100 miljoner kronor med syfte att utöka arbetstillfällena under hösten. Den riktar sig till ungdomar som tog studenten i somras eller som hoppat av gymnasiet.

Linda Högbacka, som är ansvarig chef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg, berättar att den här satsningen är ny för i år.

– Vi har redan ett hundratal sökande sedan ansökningen öppnade och vi tror att det kommer att vara ett högt intresse i och med att ungdomsarbetslösheten ligger på tretton procent. Sommarjobben brukar vara väldigt uppskattade men eftersom projektet med vinterjobben är nytt för i år kan vi inte veta hur det kommer bli, säger hon.

Fokus på corona-säkra jobb

Fram till på söndag kan arbetslösa ungdomar mellan 18 och 20 år ansöka om att vara med i utlottningen. Det kommer att erbjudas 200–400 vinterjobb och Linda Högbacka förklarar att antalet jobb kommer styras utifrån efterfrågan. Jobben man kan söka till är bland annat inom vaktmästeri och olika typer av utomhusarbete.

– I och med den rådande pandemin satsar vi på jobb som är corona-säkra. Främst jobb där man kan vara utomhus i så stor utsträckning som möjligt för att kunna säkerställa säkerheten för arbetsplatserna, säger hon.

”Det handlar om att hitta var jobben finns och att få ungdomarna som attraktiv målgrupp och arbetskraft”, säger Linda Högbacka, som är ansvarig chef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg. Bild: Privat
”Det handlar om att hitta var jobben finns och att få ungdomarna som attraktiv målgrupp och arbetskraft”, säger Linda Högbacka, som är ansvarig chef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborg. Bild: Privat

Sommarjobben omfattar tre veckors heltidsjobb med en veckas introduktion tillsammans med en studie- och yrkesvägledare.

– Syftet är att arbeta och komma ut i arbetslivet så snart som möjligt och få stöd från oss för att ta sig vidare från vinterjobbet, säger Linda Högbacka.

Lottar ut jobben

Linda Högacka berättar att jobben kommer att fördelas jämnt över Göteborg.

– Vi kommer att lotta jobben jämnt över staden vilket är en skillnad från tidigare. Annars brukar man kolla på var arbetslösheten är störst men det går inte att göra nu på grund av pandemin, säger hon.

För att ansöka behöver man bifoga sina betyg men Linda Högbacka förklarar att betygen endast används för att bekräfta att man tillhör målgruppen, som i det här fallet är ungdomar 18–20 år som nyligen lämnat gymnasiet eller som hoppat av.

– Det har inget med lottningen i sig att göra, säger hon.

”Vill motverka att ungdomar fastnar i långtidsarbetslöshet”

Linda Högbacka berättar att trycket för jobben förmodligen kommer att vara högt och grundar det på att många ungdomars planer ändrats med kort varsel på grund av pandemin.

– Det man befarar är att ungdomsarbetslösheten ska öka på grund av konjunkturen. Vi vill motverka att ungdomarna ska fastna i arbetslösheten under en lång period och för att göra det kommer vi bland annat att tillsätta en ny projektorganisation som ska jobba fram en plan för detta, säger hon och tillägger:

– Det handlar om att hitta var jobben finns och att få ungdomarna som attraktiv målgrupp och arbetskraft för de jobben som har arbetsbrist i nuläget.

Ansökningsperioden för vinterjobben är femte till elfte oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.