Hundratals ensamkommande får ny chans – boendefrågan fortsatt oklar

Hundratals unga ensamkommande får nu chans till att stanna kvar i Göteborg och fortsätta sina gymnasiestudier i och med att gymnasielagen nu fått grönt ljus. Men huruvida kommunen ska hjälpa till med boende för gruppen är fortfarande en vattendelare.
– Flyktingpolitiken är statens ansvar, säger Marina Johansson (S).

ANNONS
|

I Göteborg är det närmare bestämt 561 personer som omfattas av den nya lagen, varav merparten är mellan 19-20 år. Ensamkommande har sedan tidigare tillåtits att gå kvar i gymnasiet i väntan på besked, enligt ett beslut i utbildningsnämnden.

– Ganska många studerar redan i gymnasiet. Sedan finns det också många som söker vuxenutbildning, som även har möjlighet att söka CSN, säger kommunalrådet Marina Johansson (S).

Att gymnasielagen nu får grönt ljus av Migrationsöverdomstolen är något som glädjer de rödgröna.

– Jag tycker det är positivt att det blir klarlagt att man kan använda lagstiftningen på rätt sätt. Men det är sorgligt att hanteringen har inneburit ett stort svek mot de tusentals som har kommit hit, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

ANNONS

LÄS MER:Mokhtar: "Vi kämpar till slutet"

Alliansen kritiska mot lagen

Allianspartierna vidhåller att lagen, som också fick kritik av lagrådet, är bristfällig.

– Vi är tveksamma till lagen som den är utformad. Andra som är lika gamla och kommer från andra länder får inte sin sak prövad igen, vi står fast vid att asylskäl ska vara det som står till grund för att man får sin ansökan omprövad, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

Grundproblemet för gruppen har varit att man inte får bo kvar på Migrationsverkets boenden när man är över 18 år. Samtidigt har kommunen ingen skyldighet att erbjuda boende.

I stället har frivilligorganisationer och enskilda individer ordnat tak över huvudet. Men många i gruppen har också hamnat på gatan.

LÄS MER:Gymnasielagen får tillämpas

"Skulle behöva mycket mer pengar"

Vid tre enskilda tillfällen, sedan sommaren 2017, har kommunerna fått ett statlig bidrag för ensamkommande. I Göteborgs fall handlar det om ett tiotal miljoner vid varje tillfälle, som senare omfördelats till frivilligorganisationer.

En summa som inte räcker särskilt långt enligt organisationerna själva, även om de är glada för stödet.

– Jag säger det samma, vi skulle behöva mycket mer pengar, konstaterar Marina Johansson.

Samtidigt är det högst oklart om en framtida regering står för nya bidrag, och det är inte heller självklart att kommunen tar över stödet.

ANNONS

MP och V menar att kommunen själv ska kunna finansiera boendelösningar, delvis genom stöd till frivilligorganisationer.

Något som också en viktig fråga för partierna i förhandlingar om makten.

– För den här gruppen, i och med att de är unga och ensamma, kan det behövas inneboendelösningar och gruppboenden. Där behöver kommunen vara med och finansiera, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).

S: Inte möjligt att Göteborg finansierar

Men för S är det inte aktuellt med något sådant. Finansieringen måste i första hand komma från staten som har yttersta ansvaret för asylpolitiken.

– Vi hade kunnat ta ett ekonomiskt ansvar som är behjärtansvärt och mänskligt, men det hade kostat flera 100 miljoner för kommunen och hade dragit ner på andra sociala insatser, understryker Marina Johansson.

Helene Odenjung påpekar att hon var nöjd med den tidigare statsbidragslösningen, men är osäker på hur hon ställer sig till att kommunen tar över stödet i brist på nytt bidrag.

– Jag kan faktiskt inte svara på den frågan, men det är inte rimligt att staten lägger över det på oss och säger att ni får lösa det så bäst ni kan. Utan staten måste se till att ta ansvar för konsekvenserna, annars hamnar människor i kläm. Nu är det olyckligt att det har blivit så.

ANNONS

För M är det helt otänkbart att Göteborg skulle dra på sig kostnaden.

– Min grundinställning är att om staten stiftar oansvariga lagar, då är det fullt rimligt att staten också skickar med pengar, säger kommunalrådet Hampus Magnusson.

GP har sökt Demokraternas partiledare Martin Wannholt utan framgång.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS