Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundraåring lurades på flera tusen kronor

Vid tretiden på onsdagseftermiddagen blev en hundraåring utsatt för ett bedrägeri i sitt hem i Kungsbacka. En man som uppgav sig komma från Swedbank besökte hundraåringens hem och tog alla hans bankkort.

En hundraårig man blev under eftermiddagen kontaktad av någon som uppgav sig ringa från Swedbank.

– Det är en man som säger att han behöver komma och kontrollera hans kort, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Hundraåringen släpper in mannen när han kommer till hans hem och blir då av med samtliga bankkort. Mannen lämnar snabbt platsen och hundraåringen anar oråd.

– Han ringer då till sin hustru och till oss på polisen. När vi kommer dit hjälper vi honom att spärra korten men det visar sig senare att gärningsmannen redan lyckats ta ut 8 000 kronor, säger Peter Adlersson.

En anmälan om bedrägeri, så kallat åldringsbrott har upprättats. Nu arbetar polisen vidare med att ta reda på var pengarna på hundraåringens konto tagits ut för att se om det eventuellt kan finnas övervakningskameror på platsen.

Viktigt att vara uppmärksam på bedrägerier

Polisen har länge arbetat aktivt med att få ut information om den här typen av bedrägerier för att hålla allmänheten uppmärksam.

– Det kan vara svårt att nå ut, det är inte lätt. Det handlar om människor som tror gott om folk. Det är förfärligt, säger Peter Adlersson.

Även i Halmstad utsattes en äldre kvinna för ett liknande bedrägeri senare under onsdagen. Vid halv sextiden ska en man som uppgav sig vara polis ha bett henne lämna ifrån sig både bankkort och smycken.

– Det var ett liknande tillvägagångssätt. Den här typen av brott kan ta sig lite olika former. Det finns olika möjliga varianter, gärningsmännen kan uppge att de kommer från kommunen, hemtjänsten eller att man ska laga något med TV:n, säger Peter Adlersson.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för brottet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.