Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hunden Zoe försvann i skogen – hittades efter en månad

När Zoe slet sig för att jaga ett djur i Vitsippsdalen i Botaniska trodde matte Sara Ibrahim att hon snart skulle komma tillbaka. Men efter en månads sökande med hjälp av vänner och främlingar hade Sara Ibrahim nästan gett upp.

Den 20 juni vid halv femtiden gick Sara Ibrahim med sin hund Zoe i Vitsippsdalen vid Botaniska trädgården i Göteborg. Plötsligt sprang ett djur förbi och den två år gamla amstaffen ryckte sig loss för att jaga efter.

– Jag står kvar, för det ska man göra och hon brukar alltid komma tillbaka, säger Sara Ibrahim.

Men det gick en lång stund, och ingen Zoe dök upp. Sara började leta och fick snart hjälp av vänner, familj och vänliga främlingar som vill hjälpa till. En hjälpsam hundförare med sökhund dök upp och de fick upp flera spår efter Zoe.

Men dagarna gick och fortfarande ingen skymt av hunden.

Eftersom Zoe hade slitit med sig kopplet var Sara Ibrahim rädd för att hunden skulle sitta fast någonstans, kanske ha skadat sig eller lida av värmen. Ovissheten var det värsta.

– Jag var så ledsen och tänkte att jag inte skulle få veta vad som hänt henne, säger hon.

Många engagerade sig

Massor av människor hjälpte Sara att leta och leta. Facebook-gruppen Hitta Zoe Göteborg samlade 1 200 medlemmar.

– Det har varit helt otroligt. Och nu när jag hittade henne, det är ju en sådan våg av kärlek. Jag hade bara velat gå och tacka alla, säger Sara Ibrahim.

Den 18 juli hade Sara redan varit ute och sökt med frivilliga i terrängen när hon fick ett samtal. Det var ett par som hade sett en svart hund springa i Botaniska. Vid det laget hade hon fått in många tips och helt tappat hoppet.

Sara Ibrahims hund Zoe försvann i skogen och hittades efter en månad. Bild: Sanna Tedeborg
Sara Ibrahims hund Zoe försvann i skogen och hittades efter en månad. Bild: Sanna Tedeborg

Men Sara Ibrahim tog sig dit och redan på håll så hörde hon ett välbekant hundskall. Där bland träden satt killen som hade ringt och och blev utskälld av en mager, men oskadd Zoe. När hon såg Sara började hon vifta på svansen.

– Alla sökexperter sa till mig att hon kommer vara förvildad och att hon inte kommer känna igen mig. Men så fort vi kom nära varandra så bara satte jag mig ner och pussade på henne och grät, säger Sara Ibrahim.

Veterinären konstaterade att Zoe var lite mager och uttorkad, men annars välbehållen efter sina strapatser. Nu ligger hon hemma i soffan och vilar som om ingenting har hänt.

– Man vill ju fråga henne, vad har du gjort i fyra veckor? Men det kommer man aldrig få veta, säger Sara Ibrahim.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.