Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Hunden Stella åt korv med spik i – fick opereras akut

Kvällspromenaden i Sävedalen fick en ruskig vändning när hunden Stella snabbt tuggade i sig något vid vägrenen. Det visade sig vara korv – med två spikar intryckta. Nu vill ägaren Ebba Åbrink varna andra hundägare.

Det var efter klockan 22 under torsdagskvällen som Ebba Åbrink skulle ta en kvällspromenad med hunden Stella vid Mellanlyckan i Sävedalen, en slinga som de går nästan varje dag. Men den här gången skulle promenaden sluta illa.

När Stella efter en stund stannade till och började nosa i gräset längs med gångbanan såg Ebba Åbrink att hon snabbt svalde något, men hon hann inte uppfatta vad.

– Jag fick en magkänsla, att vad konstigt att hon bara hittade något som hon svalde. Då satte jag mig ner på huk så lät jag henne nosa där i gräset, så hittade hon en till bit och då tog jag ut den ur hennes mun. Så var det en korv, så såg jag att vad fan det är ju två spikar som tittar ut, säger hon.

Spikarna satt fast i tarmen

Hon skyndade då hem med Stella och kontaktade en bekant som jobbar på en djurklinik i Lerum. Den bekante dividerade med sina kollegor om det skulle gå att få Stella att spy upp spikarna, men kom till slutsatsen att det skulle vara för riskabelt om spikarna rev upp något inuti magen. I stället fick Stella en tid på en djurklinik under fredagsmorgonen.

– När veterinären kände på hennes mage så märkte man att hon fick ont, så fick hon en spruta lugnande sen så fick de lägga henne på röntgen och där såg man att det var två spikar i hennes tarm, säger Ebba Åbrink.

Stella fick sedan opereras akut och kommer stanna på kliniken till lördag.

– Jag blev så ledsen, den lilla hunden så har hon spikar i sig. De opererade henne i morse, de fick öppna upp magen och tarmen och ta ut spikarna.

Hittade fler korvbitar

Under fredagen skulle Ebba Åbrink visa sin mamma och sin syster platsen där Stella åt korvarna, varpå de hittade flera bitar med spik i. Hon vill därför varna andra hundägare i området att vara vaksamma.

– De kan ha legat där ett tag så andra hundar kan ju ha ätit dem. Min hund reagerade inte, jag hade inte märkt något om jag inte hade sett att hon åt något, så det kan ju finnas någon hund som har ätit det här och har spikar i magen.

Hon har även polisanmält händelsen.

LÄS MER: Hunden Floyd åt kött på gatan – fick åka akut till sjukhuset

Kan vara djurplågeri

Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen region Väst, känner till att händelser som dessa förekommer och uppmanar hundägare att polisanmäla om deras hund skulle utsättas för något liknande så att det kan utredas av polis.

– Vi försöker säkra spår och om vi anser om det går att göra en teknisk undersökning så gör vi det, ibland kan man söka vittnen också. Man ska definitivt polisanmäla sådana här händelser, säger han.

Enligt honom kan det röra sig om djurplågeri.

– Det är väl någon som har något agg mot hundägare som gör sig skyldig till en sådan här sak, jag har svårt att förstå hur man låta något sånt här gå ut över ett djur, säger Christer Fuxborg.

Ebba Åbrink har aldrig varit med om något liknande tidigare, även om hon har hört talas om fall där hundar fått i sig bland annat glykol.

– Jag har tänkt tidigare att det aldrig skulle hända min hund, och nu har hon opererats för spikar i magen. Folk ska veta att det kan hända de bästa, säger hon och fortsätter:

– Nu vill jag bara ha hem henne och ta hand om henne.

LÄS MER: Hundar förgiftade med glykol i Mölndal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.