Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hunden Märta fick avlivas efter att hon skadats när hon attackerades av ett vildsvin i Onsala.  Bild: Privat
Hunden Märta fick avlivas efter att hon skadats när hon attackerades av ett vildsvin i Onsala. Bild: Privat

Hunden Märta höggs ihjäl av vildsvin i trädgården

Under söndagskvällen attackerades hunden Märta av ett vildsvin i Onsala. Märta blev senare tvungen att avlivas till följd av sina skador.
– Jag hörde min man skrika till, genom fönstret såg vi hur en vildsvinsgalt högg sina betar i den lilla hunden, säger Josefine Palangi Sjöstrand.

Under söndagskvällen satt Josefine Palangi Sjöstrand hundvakt åt sin mamma i sitt hem i Onsala. Hunden Märta var ute i trädgården när ett vildsvin plötsligt gick till attack.

– Tidigare trodde vi inte att de var kapabla att attackera och sannerligen inte att de kan döda ens husdjur så nära som i ens egen trädgård, säger Josefine Palangi Sjöstrand.

Vildsvinsattacken skedde runt 19-tiden på kvällen och fyra till fem meter från huset.

– Hunden var väldigt gammal. Hon var döv och såg nästan inte, rörde sig tyst och långsamt. Det vi reagerar på är att det är så pass oprovocerat. Vi hade inte hört ett ljud från Märta innan attacken och allt skedde när det fortfarande var ljust och aktivitet i området.

Blev tvungen att avlivas

Hunden fick allvarliga skador i buken och munnen, blödde kraftigt och transporterades till Blå Stjärnans djursjukhus.

– När vi kommer fram till djursjukhuset meddelade veterinären att hon hade så svåra skador att hon blev tvungen att avlivas.

Josefine Palangi Sjöstrand och hennes man såg när hunden Märta attackerades av ett vildsvin i deras trädgård i Onsala. Med på bilden är deras egna hund. . Bild: Privat
Josefine Palangi Sjöstrand och hennes man såg när hunden Märta attackerades av ett vildsvin i deras trädgård i Onsala. Med på bilden är deras egna hund. . Bild: Privat

För de boende i Onsala har vildsvinen blivit ett allt större problem och påverkat deras vardag.

– Det är oerhört mycket vildsvin i området. Vi ser dem ofta, nästan varje vecka. De har varit och bökat i trädgårdar och i våras var det jakt i närheten av en skola vilken innebar att barnen fick ta andra vägar för att ta sig fram.

Att vildsvinen går till attack är dock ett nytt fenomen för de boende i området. Tidigare var vildsvinen mest verksamma om nätterna men syns numera frekvent under dagtid.

– Min man rusade ut och skrek och försökte skrämma iväg vildsvinet, men det vek undan långsamt och gömde sig bakom en buske, det flydde inte. De har blivit tama.

Alla föräldrar bör vara uppmärksamma

Josefine Palangi Sjöstrand varnar nu boende i området för att än värre incidenter kan komma att ske och kommer själv vidta åtgärder för att säkra upp sitt hem.

– Man är inte trygg i sin trädgård längre. Vi kommer sätta upp ett elstängsel efter detta. Alla har elstängsel i området nu. Vi kommer vara jätteförsiktiga och man är rädd för att ha ett litet barn lekandes ute i sandlådan. Andra föräldrar bör vara uppmärksamma.

Det har länge bedrivits skyddsjakt för att begränsa vildsvinen i tätbebyggda områden, men trots detta fortsätter de orsaka problem för de boende i Onsala. Magnus Stolpe arbetar som skydd- och kommunjägare i Kungsbacka.

– Den enskilda historien är väldigt tragisk. Vi ska försöka få tag på vildsvinet men vi kom inte åt det igår. Det har varit mycket vildsvin som fötts i år, fast egentligen inte fler än tidigare år, men främst har det handlat om de blivit för många vildsvin på fel ställen, säger Magnus Stolpe.

Det krävs särskilt tillstånd och licens för att fälla djuren i tätbebyggelse även om man innehar jaktlicens.

– Det man kan göra i liknande situationer är att höra av sig till oss kommunjägare för att göra punktinsatser. Det har med säkerhetsaspekten av det hela att göra. Helst vill vi inte skjuta inom tätbebyggt område även om vi har de tillstånd som behövs. Polismyndigheten är ganska restriktiva med att ge ut tillstånd, vilket är förståeligt, säger Magnus Stolpe.

Kungsbacka kommun har gått ut med informationsblad och har hållit informationsträffar avseende hur man ska hantera vildsvinen. Samtidigt växer frustrationen bland befolkningen kring vildsvinens närvaro i området.

– Vildsvinet är inget rovdjur men kan göra utfall om det känner sig hotat. Det är viktigt att hålla hunden kopplad och att upplysa sina barn om att det finns vildsvin nära och att de skall låta dem vara. Har man mindre barn gäller det att ha dem under uppsikt, säger Magnus Stolpe.

LÄS MER: Vildsvinen har Onsalahalvön i ett fast grepp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.