Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lukas. Bild: Privat
Lukas. Bild: Privat

Hunden Lukas hittad – av sina kompisar

I flera timmar har en lösspringande hund – som ska lystra till namnet Lukas – skapat trafikproblem i centrala Göteborg. Vid 16-tiden hade han hittats i Eriksberg – av sina kompisar.
– Han mår bra men är lite frusen, säger Lukas ägare.

Under flera timmars tid ska alltså hunden – som är en australian shepherd – sprungit på vägar runt om i centrala Göteborg. Flera personer ska ha larmat under tidig lördagsmorgon efter att ha sett djuret. Hunden var vid 11-tiden ännu inte infångad. Polis har letat efter hunden och Trafikledningscentralen är inkopplade i ärendet.

– Hunden beskrivs som lurvig, halvstor med svart bakdel och vit hals, säger polisens presstalesperson i Region Väst Thomas Fuxborg.

Senast ska hunden ha synts till vid Färjenäsparken nära Eriksberg.

Det första larmet kom till polis 07.52 då det var en man som hade sett en hund springa inne i Götatunneln. Strax efter klockan 08 ska hunden ha setts inne i Tingstadstunneln.

– Förbipasserande ska ha stannat bilarna och försökt fånga den utan att lyckas, säger Fuxborg.

Lukas.. Bild: Privat
Lukas.. Bild: Privat

Enligt uppgifter till polis ska hunden vid 08.20 befunnit sig i Munkebäck för att sedan vända in mot stan igen. Sedan ska den ha sprungit emot trafiken vid Centralen och därefter över Göta älvbron.

– Hunden ska ha sprungit jättesnabbt mot Hisingen enligt vittnet, och även här emot färdriktningen, säger Fuxborg.

Samtal kom senare om att hunden ska ha sprungit på Lundbyleden för att senare ta sig till Monsungatan på Eriksberg. Den senaste iakttagelsen av hunden ska ha gjort då den sprang emot Färjenäsparken. Polisens patruller har nu avbrutit sökandet.

I nuläget har ingen kommit till skada men polisen uppmanar trafikanter att vara uppmärksamma. Vittnen beskriver hunden som panikslagen.

Vid 09.40-tiden ringde en man och berättade att hunden är hans och lystrar till namnet Lukas. Enligt honom ska hunden ha slitit sig vid morgonpromenaden vid 07-tiden.

– Kopplet gick sönder och han har så vitt jag vet fortfarande sele på sig, säger ägaren, som larmade polis när Lukas sprang iväg.

Sammanfattningsvis ska han ha setts till i: Götatunneln, Tingstadstunneln, Munkebäck, Centralen, Göta älvbron, Lundbyleden, Eriksberg och Färjenäsparken.

Hittar inte i Göteborg

Lukas är ett år gammal och kommer ursprungligen från Frankrike. Efter en tid på kennel i Växjö har han nyligen anlänt till Göteborg. Han hittar därför inte i staden, enligt ägaren som i timmar letat efter hunden runt om i Göteborg.

– Ingen har sett honom på ett tag så vi tänkte att han kanske tagit sig in på byggarbetsplatsen i närheten, men det gick inte att ta sig in där.

Hela morgonen har Lukas ägare letat efter honom utan resultat och de har träffat på flera människor som varit ute med sina egna hundar för att försöka locka fram honom, men det är svårt när de inte var var hunden är.

Men under eftermiddagen fick man hjälp att leta. Lukas kompisar som han växt upp med bor nämligen i Växjö och de kom upp för att delta i insatsen. Ganska snart fick de upp ett spår efter sin vän och satte kurs mot ett industriområde i Eriksberg.

Där hittade de en glad men frusen Lukas.

– Han kom fram då han nog tänkte att "här är några jag känner igen". Det är en sån lättnad att vi har hittat honom, säger Lukas ägare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.