Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hunden Billie förgiftad av amfetamin i Majorna

På hemgångsråden från veterinären står det: ”provtagning ... visade positiv för amfetamin”. Borderterriern Billie, 14 månader, är nu avgiftad, har fått vila ut på intensivvårdsavdelning och mår bra drygt ett dygn efter den ödesdigra promenaden.
– Den värsta tanken var att hon inte skulle klara detta, säger matte Christin Oskarsson Norlén.

Under söndagen gick Christin Oskarsson Norlén ut med en varning till andra hundägare i Majorna på Facebook. Men dagen före var allt som vanligt när det var dags för promenad i Gathenhielmska trädgården vid tiotiden på förmiddagen.

– Vi träffade en annan familj och hundarna lekte med varandra. Efteråt gick vi hem och åt frukost och efter ett par timmar började Billie bete sig annorlunda. Antingen stod hon upp som om hon var orolig, eller så gick hon bara fram och tillbaka. Hon var okontaktbar, ville inte ha godis och inte heller leka med sina bollar, berättar Christin Oskarsson Norlén.

Det var som om hon var rädd för sin matte. Billie dreglade och gick undan från henne. Då ringde Christin Oskarsson Norlén till Blå Stjärnans djursjukhus och de svarade att det lät som ett förgiftningstillstånd.

Christin Oskarsson Norlén och den 14 månader gamla borderterriern Billie. Bild: Privat
Christin Oskarsson Norlén och den 14 månader gamla borderterriern Billie. Bild: Privat

Då åkte de direkt till djursjukhuset.

– Billie fick sitta fastspänd i baksätet som vanligt, men hon hade svårt att slappna av och stod upprätt hela resan. Jag var rädd för att hon skulle förlora medvetandet.

På akutmottagningen blev det ingen väntan, utan Billie fick komma in till veterinären direkt. Efter en snabb bedömning togs beslut om inläggning på intensivvårdsavdelningen. Dit fick matte inte följa med. Hon fick åka hem.

– Det var som att förlora en del av sig själv. Väldigt otäckt.

Senare, klockan sex på lördagskvällen, kom så beskedet att Billie blivit förgiftad av amfetamin. Christin Oskarsson Norlén kunde inte sova på hela natten och googlade: vad skulle förgiftning av amfetamin kunna innebära i form av njurskador?

Analysresultatet visade att borderterriern Billie fått i sig amfetamin. Bild: Privat
Analysresultatet visade att borderterriern Billie fått i sig amfetamin. Bild: Privat

Men på söndagsmorgonen kom det lugnande beskedet per telefon från djursjukhuset, alla värden var bra och ingen påverkan på njurarna.

– De ringde och sa att Billie längtade hem. Hon hade fått dropp hela natten och blivit avgiftad, så att säga. Jag hämtade henne direkt och hon var så gott som vanligt.

Hade du kunnat undvika detta?

– Jag tror tyvärr inte det. Jag tror att jag såg henne slicka på något som såg ut som mänsklig avföring. Men veterinären sa att eftersom koncentrationen av amfetamin var så hög i Billie hade det troligtvis inte gått genom en mänsklig kropp innan hon fick i sig det.

Händelsen är nu polisanmäld.

LÄS MER: Hunden Stella åt korv med spik i – fick opereras akut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.