Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huggormar på bettet - människor och djur bitna

Många jublar när temperaturen stiger, men det är inte bara människan som vill ta del av solens strålar. Nu slingrar huggormen fram, och hundar och människor har blivit smärtsamt medvetna om dess närvaro.

Den senaste veckan har Sahlgrenska rapporterat in tre bekräftade fall av personer med ormbett, från sina akutmottagningar. Alla har nu fått lämna sjukhuset.

Djursjukhuset Blå Stjärnan tog emot fyra ormbitna hundar bara under onsdagen.

– Det är ganska ovanligt med så många på en dag, men det har gått bra för alla hundar. Vi ser det väldigt ofta på sommaren, att värmen får ormarna att kvickna till, säger Gustaf Svensson, chefsveterinär på Blå Stjärnan.

När vädret slår om från kyla till värme ökar sannolikheten att stöta på Sveriges enda giftorm. Huggormen vill åt solens strålar för att komma upp i 28-30 grader, vilket är den optimala temperaturen för att kunna jaga ordentligt.

– Vill man se huggormar ska man ge sig ut tidigt på morgonen och efter regn. Honorna föder också sina ungar runt den här tiden, och då behövs extra mycket värme för att ungarna ska kunna växa ordentligt inför hösten, säger Jan Westin, zoolog på Universeum.

Blir man biten av en huggorm ska man genast uppsöka läkare, såväl djur som människor behöver vård.

– Man ska inte negligera det utan ta bettet på allvar och få det under läkarkoll. Det är värre för hundar och djur som kan få ett bett i andningsvägarna eftersom de är där med nosen och luktar, säger Jan Westin.

På hundar sker ofta betten på just nosen eller tassen. Katter klarar sig i regel bättre än hundar och det är inte alltid som kattägare märker att djuret ens har blivit bitet.

Huggormen kan också bita på flera olika sätt. Antingen ger den ett riktigt bett där den sprutar ut sitt gift i bytet, eller så kan den ge ett så kallat torrbett där den bara hugger till utan att tömma ut något gift. Det kan också variera hur mycket gift som ormen tömmer ut.

– Och den hugger vansinnigt snabbt, man har ingen chans att hinna dra undan, säger Jan Westin.

Han menar också att huggormen egentligen inte vill hugga.

– Den har ingen som helst orsak att bita annat än i rent försvar, och den tar en stor risk själv genom att sticka fram huvudet. Om huggormen tömmer ut allt sitt gift kan det också ta flera veckor för den att fylla på giftmängden igen.

Huggormar tar sig i princip aldrig ut på öppna platser, som stora gräsmattor, utan håller sig vid sidan om. Med fiender som kråkor och måsar förlitar den sig på sitt sicksackade mönster. Ligger den still kan det vara svårt att se den.

– Om ormen du stöter på ligger kvar och väser så är det en huggorm, för den litar på sin kryptiska färg. Det är ormens sätt att tala om för dig att inte komma närmare, för då kanske den måste ödsla sitt dyrbara gift.

Och som det brukar vara med vilda djur gäller varsamhet från människor, och då behöver inte mötet sluta med ett bett.

– Om man ser en huggorm som väser, ta då ett steg tillbaka, lugnt och fint så finns det ingen risk att de biter.

Fakta: Huggormen

Huggormen är den enda giftiga orm som lever vilt i Sverige.

Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige, vilket innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar, deras ägg och ungar. Huggormar är dock ett undantag. Hittar du den på din tomt får du fånga in och flytta på den. Du får endast döda huggormen om inget annat sätt att flytta på den är möjligt.

Huggormen känns igen på sitt sicksackiga mönster på ryggen och sitt huvud som är lite bredare än resten av kroppen. Det finns dock en del svarta huggormar, som saknar det sicksackiga mönstret. Det som skiljer svarta huggormen och svarta snoken åt är att huggormen har vertikala pupiller medan snoken har runda. Huggormen blir vanligtvis runt 60 centimeter lång.

Blir man biten av en huggorm ska man lämna bettstället i fred och inte suga, skära eller klämma den bitna huden. Det är inte säkert att man får några reaktioner från ett huggormsbett, men kontakta alltid sjukhus eller vårdcentral om du blir biten.

Särskilt viktigt att kontakta sjukvården är om bettet skett på bålen, halsen eller huvudet och om det är ett barn, en gravid eller äldre person som blivit biten.

Källor: Naturvårdsverket och Jan Westin, zoolog Universeum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.