Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Basket. Redina, Nadia och Larissa bor precis på andra sidan spårvägen och har nära till Sjumilahallen.

HSB satsar i Biskopsgården

100 idéer för Biskopsgården: HSB och Västra Hisingen Basket satsar på ledarskaps- och fritidsprogram för unga i Biskopsgården. Nu uppmanar de andra företag i bygg- och fastighetsbranschen att gå in i liknande samarbeten.

- Vi har ett möte på måndag i ett forum som vi kallar ansvarsstafetten. Temat är social hållbarhet och vi kommer då att ta upp samarbetet med Västra Hisingen Basket för att stimulera andra, säger Lars Göran Andersson, vd för HSB Göteborg.
Det hela kallas HSB:s Academy och är dels ett ledarskapsprogram för killar och tjejer mellan 16 och 25 år, dels ett sätt att ge yngre ungdomar en meningsfull fritid och positiva förebilder.
- Vi satsar på det här av flera olika skäl. Vi har många medlemmar och bostadsrättsföreningar i Biskopsgården. Vi har tydliga mångfaldsmål i vår verksamhet och vill göra vad vi kan för att stimulera en positiv utveckling i stadsdelen, säger Andersson.
HSB Göteborg har styrt om sin sponsring så att huvuddelen av den går till Biskopsgårdsbasketen. För det just påbörjade första pilotåret handlar det om 100 000 kronor. 

Läs även: Tack för stödet! Nu vill vi ha era idéer

Idén kommer från Ali Tabrizi, basketspelare och -coach som för drygt två år sedan startade den snabbt växande klubben Västra Hisingen Basket. Han växte upp i de numera rivna husen på Solvädersgatan, gick högstadiet på Sjumila och ville ge något tillbaka till uppväxtorten.
Genom sitt arbete som affärsutvecklare hos kooperativa företagsrådgivaren Coompanion hade han HSB-direktören inom räckhåll.

Läs även: När mörkret faller över Biskopsgården

I veckan var de båda på plats i Sjumilahallen för ett första snack med några av deltagarna om den just inledda satsningen. 
- Vi använder inte ordet projekt, utan verksamhet, för detta är något som inte ska vara tillfälligt. Vi talar inte heller om mångfald, för när man behöver tala om det är det något som inte stämmer. Och så säger vi heller inte "integration" utan talar om inkludering, förklarade Ali Tabrizi.
Syftet med HSBs Academy är att tio ungdomars ledarskapsförmågor och goda värdegrund ska utvecklas och föras vidare till klubbens unga basketspelare. Tanken är att dessa 12- till 16-åringar ska kunna gå direkt från skolan till träningshallen och få några mackor, ett glas o'boy och hjälp med läxläsningen innan träningen börjar. Detta samtidigt som de har en gott snack med de unga ledarna.

Läs även: Invånarna vill ha Biskopsgården tillbaka

Rekryteringen pågår av ledargruppen. En som är på väg in i den är 19-årige Ardian Xhibo som presenteras av Ali som klubbens nyförvärvade elittränare.
- Det är väldigt roligt att ställa upp för de unga och jag vet hur viktigt det är med rätt träning från början, säger Ardian, som själv spelar i division 1 med Högsbo Basket. 
Här tränar han tjejerna i U14-laget tre gånger i veckan
-Jag lever för basketen. Men för tjejerna jag tränar är det viktigaste att de studerar därefter ska jag se till att de blir så bra som möjligt i basket. Vi har väldigt duktiga tjejer och målet är att ta dem till landslaget, säger Ardian Xhibo.
Tre tjejer ur hans lag är på plats denna kväll: Redina, Nadia och Larissa, alla tre bor precis på andra sidan spårvägen och har nära till Sjumilahallen. Nadia är 02:a, Redina och Larissa är 04:or och tillhör de yngre i det åldermixade laget.
- Jag började spela efter att min pappa och bror fått lappar på biblioteket om klubben. Jag var avundsjuk på min bror som var med i ett lag men jag gillar inte fotboll som han, sa Redina som nu spelat basket i ett och ett halvt år.
De tre tjejerna svarar "jaja, absolut" på frågan om de tänker vara med på läxhjälpen i hallen.

Läxhjälpen planeras att ligga på minst två fasta tider i veckan.
- Spelarna får  anmäla i förhand att de ska komma, och de måste komma i tid! säger Ali Tabrizi, som har "social resiliens" som tema för det han håller på med.
-Det betyder socialt immunförsvar.

Visa att du står upp mot våldet!
Gå in och gilla vår Facebooksida Nu Är Det Nog

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.