Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hotet avblåst – inget spårvagnsstopp i Göteborg

Hotet om spårvagnsstopp i Göteborg är avblåst sedan facket och Göteborgs spårvägar enats om skyddsåtgärder för förarna. Kommunals skyddsombud Johan Kanmert befarar dock att det skulle dröjt ännu längre om man inte varslat om skyddsstopp. Några fler vagnar eller tätare turer blir det dock inte trots att upp mot tio platser i 260 vagnar tagits bort.

Tidigt på onsdagsmorgonen stod det klart att det inte skulle bli något skyddsstopp i spårvagnstrafiken – vagnarna fortsätter att rulla som vanligt sedan fackorganisationen Kommunal och Göteborgs spårvägar kommit överens.

– Vi har arbetat med skyddsåtgärder hela natten, säger Annette Johansson, kommunikationschef vid Göteborgs spårvägar till GP.

Det var på tisdagen som Kommunal flaggade för att lägga skyddsstopp från onsdag eftermiddag eftersom man ansåg att förarna inte var tillräckligt skyddade mot coronasmittan och att de åtgärder som parterna var överens om inte skedde tillräckligt snabbt.

LÄS MER: Facket i konflikt med ledningen

Jobbade hela natten

Ställd in för det faktum och för att undvika stopp och olika konsekvenser har Göteborgs spårvägar arbetat febrilt hela natten med att tejpa och låsa vagnar.

Närmare bestämt 260 stycken.

Det innebär att det i samtliga vagnar inte går att gå på längst fram.

Det är även avstängt flera stolsrader bakom förarplatsen.

Risk för ökad trängsel

Det innebär enligt Kommunals skyddsombud Johan Kanmert att mellan sex och tio sittplatser i varje vagn, beroende på vagnstyp, är borta.

– Det här gör vi för att skydda personalen, främst när de gör sina passresor, alltså förflyttar sig mellan arbetspassen, säger Anette Johansson, kommunikationschef vid Göteborgs spårvägar.

Avstängningen med färre platser leder dock till risk för ökad trängsel i vagnarna och att resenärerna därmed kan stå för nära varandra – något Folkhälsomyndigheten varnar för under pandemin.

Kör redan på max

Men att köra tätare turer eller sätta in fler vagnar för att fler ska kunna åka med är inte aktuellt, enligt Anette Johansson.

– Vi kör redan med full kapacitet och de extravagnar vi har sätts in under högtrafik och i de östra stadsdelarna där vi har flest resenärer, säger hon och fortsätter:

– För övrigt är det ett ansvar hos varje person att inte stå för nära någon annan – det är de restriktioner vi har att rätta oss efter i hela samhället och det har vi betonat på anslag i våra fordon sedan coronasmittan bröt ut. Blir det för trångt får man vänta på nästa vagn.

"Var i princip i mål"

På frågan om varför skyddsåtgärderna inte gjorts tidigare svarar hon:

– V har fört en dialog med Kommunal till följd av smittan sedan i mars och fortlöpande gjort riskbedömningar. Vi har varit eniga om hur vi ska agera. I fredags tog vi beslut om att införa skyddsåtgärder, säger hon.

Men det hände inget?

– Vi var i princip i mål. Men det var inte inte bara att vidta åtgärder utan det krävde en del förberedelser, samtal med Västtrafik och en del annat praktiskt. Men nu är det gjort.

LÄS MER: Göteborgs spårvägar - granskning i korthet

På frågan om hotet om skyddsstopp med efterföljande konsekvenser skyndade på beslutet, säger Anette Johansson:

– Det har jag inga uppgifter om, vi har jobbat på så fort det gått under rådande omständigheter.

Tror hotet hjälpte

Men Johan Kanmert, skyddsombud på Kommunal och själv spårvagnsförare, känner inte riktigt igen den beskrivningen.

– Inledningsvis möttes vi av ett blankt nej och fick inte alls gehör för våra synpunkter. Jag tycker också att arbetet med att skydda förarna kunde ha gått snabbare.

Tror du att varsel om skyddsstopp påskyndade processen?

– Det är inte roligt att behöva använda det vapnet, men med tanke på hur diskussionen gått de senaste månaderna befarar jag att åtgärderna dröjt ännu längre om vi inte lagt skyddsstoppet, säger han.

Skyddsåtgärderna för förarna gäller tills vidare.

– Om det är vi helt överens, säger Johan Kanmert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.