Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hotas med vräkning efter misstänkt blåljussabotage

En hyresvärd vill vräka en familj i Göteborg efter att deras son misstänks ha gjort sig skyldig till bland annat blåljussabotage.
Vid flera tillfällen ska han blivit gripen av polis i bostadsområdet.
Nu pågår en utdragen tvist om vem som har rätt i ärendet.

En familj i en av Göteborgs utsatta stadsdelar hotas med vräkning på grund av att deras 17-årige son vid flera tillfällen hamnat i problem med ordningsmakten, det skriver tidningen Hem&hyra.

Förra vintern kördes 17-åringen hem av uniformerad polis efter att tillsammans med andra ungdomar skräpat ner och varit stökiga i föräldrarnas bostadsområde. Stenar kastades också mot polisbilarna. Enligt patrullen verkade inte föräldrarna ta sonens beteende på allvar.

Efter det skedde det flera incidenter på kort tid.

17-åringen var på plats när det brändes bilar i bostadsområdet och tillsammans med andra ska han ha kastat saker på hyresbolagets väktare. Vid ett annat tillfälle greps han återigen av polis och en anmälan skrevs om våldsamt motstånd. Han ska också ha försökt skjuta ner polisens drönare med en fotboll.

Hotade hyresvärdens personal

I ett möte fick tonåringens pappa veta att hans son varit pådrivande till blåljussabotage, skadegörelse och hot mot hyresvärdens personal. Han fick också en skriftlig uppmaning om att han måste se till att det inte händer igen och informerades om att sonen är föräldrarnas ansvar så länge han bor i familjens hushåll.

Pappan berättade att sonen skulle flytta in till stan efter sommaren. Det blev därefter lugnt ett par veckor, men under tidig höst började det igen. 17-åringen ertappades med att hantera droger i området och han hotade grannar som ringde polis.

Han uppgavs även ha spottat på en grannes dörr, slagit sönder fönster och hotat med att bränna ner huset.

En vräkning skickades till föräldrarna som fortsatt att uppge att sonen inte längre bor hos dem. Dessutom umgås han fortfarande med kompisar i området, någonting de inte kan kontrollera.

Föräldrarna säger sig ha vidtagit åtgärder

Föräldrarna säger sig ha vidtagit åtgärder som att ta sonens nycklar till deras lägenhet. Pappan säger också att de kontaktat sociala myndigheter för att få hjälp men att det inte hänt någonting.

Tillsammans med hyresgästföreningen argumenterar föräldrarna för att de gjort vad de kunnat. De har tagit hans nycklar och han kommer endast hem för att äta middag någon gång ibland. De menar också att han var i polishuset när grannens fönster krossades och att de måste varit någon av hans vänner i området. 17-åringen är inte heller åtalad för brottet.

Hyresvärden menar å andra sidan att sonen stör grannar och hyresvärdens personal.

Eftersom de flesta händelserna har skett en bit bort från föräldrarnas lägenhet anser hyresnämnden att föräldrarna inte bär något hyresrättsligt ansvar för sonens agerande. De får därför bo kvar enligt nämnden.

Det framkommer inga uppgifter om att 17-åringen blivit dömd för någon av händelserna.

Beslutet har överklagats till Svea hovrätt.

LÄS OCKSÅ: Varje vecka vräks elva barn i Sverige

LÄS OCKSÅ: Ungdomar startade cementsilo – kastade sten mot poliser

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.