Hot, våld och personalbrist – personal på häktet i Göteborg slår larm

Situationen på landets anstalter och häkten kantas av hot, våld och personalbrist dagligen. Enligt Sekotidningen är läget på häktet i Göteborg inget undantag.

ANNONS
|

Skyddsombudet Leif Kyldal på häktet i Göteborg har lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket, skriver GöteborgDirekt. Detta efter att under en längre tid ha påtalat arbetssituationen för ledningen utan några större förändringar.

Leif Kyldal beskriver bland annat en personalbrist som leder till otrygghet och långa arbetspass utan möjlighet till raster. Riskerna som personalbristen medför är också något som tas upp i anmälan.

– Ledningen har sig själva att skylla för personalbristen. Dålig personalpolitik gör att många slutar. Och vakanser är inte ett godtagbart skäl för arbetsgivaren att inte åtgärda säkerhetsproblem, säger Leif Kyldal till Sekotidningen

Häktet i Göteborg är dock inte ensamma. I fackförbundet Sekos senaste medlemsundersökning vittnade sex av tio medlemmar att de det senaste året blivit utsatta för hot eller våld på sin arbetsplats.

ANNONS

Nästan åtta av tio uppgav att personalen på den egna arbetsplatsen arbetar ensamma med de intagna.

Häktet i Göteborg har till den 31 oktober på sig att förbättra arbetsbelastningen för personalen. Annars riskeras ett vite på 50 000 kronor.

ANNONS