Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hot om raketattack stänger Nordstan i förtid

Nordstan är hotat av ett ungdomsgäng på nyårsafton. Köpcentrumet kommer därför att stängas redan klockan 22 – något som aldrig tidigare hänt.

För några dagar sedan fick polisen i Göteborg city tips om att en ungdomsgrupp planerar "en större ordningsstörning" inne i Nordstan under nyårsaftonens kväll.

- Vi fick indikationer på att de ungdomsgäng som normalt uppehåller sig i Nordstan under eftermiddagar och sena kvällar planera att begå vissa oroligheter, som en hämnd för att ordningsvakter och polis gjort insatser mot dem under året, säger polisintendent Anders Börjesson, chef för citypolisen.

Beslut fattat

Polisen kontaktade Nordstadens samfällighetsförening och kommunens t f fastighetsdirektör Martin Öbo, som i går fattade beslutet att stänga Nordstan tidigare än normala 24.

Beslutet fattades trots att det finns affärer, bland annat Apoteket, med senare stängningstid.

– Om polisen gör bedömningen att man av säkerhetsskäl behöver stänga, då är det upp till kommunen att svara på det, säger fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S), som diskuterade saken med fastighetsdirektören innan denne fattade beslutet.

Enligt Martin Öbo vill inte Apoteket stänga tidigare och kommer troligen att hålla öppet som planerat till klockan 22.

– En ingång till Apoteket kommer vara öppen, sedan stängs nog hela Nordstan klockan 22, säger Öbo.

Trovärdigt hot

Polisledningen bedömer hotet som trovärdigt men kan inte säga när det är tänkt att sättas i verket. Enligt uppgifterna som polisen fått in planerar ungdomarna att skjuta fyrverkerier och kasta smällare.

– Det är en situation vi absolut inte vill ha inne i ett köpcenter, säger Anders Börjesson, som räknar med att den tidigarelagda stängningen skall vara tillräcklig för att bemästra hotet:

– Vi har ganska bra med resurser på förkvällen och Nordstan har mannat upp med extra ordningsvakter.

Vilka ungdomar är det frågan om?

– Det är ungdomar från förorten, gatubarn och ensamkommande, de som brukar uppehålla sig i Nordstan, svarar Börjesson.

Under en längre tid har polisen varit mer närvarande i Nordstan än tidigare.

– Vi griper och avvisar ungdomar för olika saker. Vi är på dem och stör deras narkotikaförsäljning. Det också varit stora bekymmer med stölder i butiker.

Hämndattack planerad

Dessa ökade insatser har, enligt polisens underrättelser, alltså lett till att en hämndattack planeras i kväll.

– Det har blivit spänt mellan ordningsvakter och grupper av ungdomar och vi i polisen har märkt en aggressivare attityd från vissa ungdomar, säger Anders Börjesson.

I år kortades Nordstans öppettider med två timmar, till stängning vid midnatt.

Men öppettiderna har fortsatt att vara en politisk stridsfråga. Polisen har beskrivit köpcentrat som en fritidsgård utan vuxna och en samlingsplats för kriminella och krävt stängning av Nordstan klockan 22. Detta begärde också de borgerliga partierna i byggnadsnämnden tidigare i år men blev nedröstade.

M-kommunalrådet Jonas Ransgård ser positivt på beslutet om nyårsafton:

– Det är synd att det skall behövas men utmärkt att det görs.

Ransgård ser beslutet som en oväntad öppning som kanske kan användas för fler kvällar än nyårsafton.

– Jag är förvånad att det gick att göra så här. Framöver tycker jag att detaljplanen ska ändras så att Nordstans samfällighetsförening själv kan avgöra öppettiderna. Trygghetsläget i Nordstan är allmänt försämrat.

Allmän plats

Till skillnad från exempelvis Frölunda torg är Nordstans gator allmän plats. Detta är något som socialdemokraterna tagit fasta på i sitt motstånd mot tidigare stängning.

– Till Nordstan kommer många besökare från olika håll. Det är ett offentligt rum där vi inte vill stänga ute någon, sa kommunalrådet Marina Johansson (S) tidigare i år.

Framöver kan Nordstan komma att stängas tidigare fler kvällar, tror t f fastighetsdirektören:

– Min bedömning är att det skulle kunna göras tio eller 15 gånger per år, men det kräver en bedömning av polismyndigheten. För en mer generell ändring av öppethållandet krävs planändring, säger Öbo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.