Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bo Larsson, projektchef Trafikverket. Bild: Trafikverket/Kasper Dudzik
Bo Larsson, projektchef Trafikverket. Bild: Trafikverket/Kasper Dudzik

Hot- och riskgrupp startas efter trakasserier mot Västlänken-personal

Västlänken är värst drabbat av alla Trafikverkets projekt när det gäller utsattheten för hot och trakasserier, det menar Bo Larsson, projektchef på myndigheten. En särskild grupp som ska jobba med hot och risker har nu inrättats, skriver branschtidningen Byggindustrin.

Västlänken har redan tidigare haft problem med trakasserier mot personal, vilket GP rapporterat om, men på senare tid har även projektets entreprenörer utsatts i högre grad.

– Det handlar om kommentarer i stil med ”hur kan du jobba i ett sånt här idiotprojekt” och liknande, säger Bo Larsson till Byggindustrin.

Oönskade varor beställs

En annan vanlig typ av trakasserier är att prenumerationer och varor beställs i de anställdas namn och sedan skickas till deras hemadresser.

LÄS MER: Trafikverket: "Byggstart i slutet av maj"

LÄS MER: Anställda inom Trafikverket sågar Västlänken

– En av våra anställda som utsatts för detta sade att hon numera känner olust när hon ska gå och hämta posten. Trafikverket som arbetsgivare har både polisanmält och försökt stötta på andra sätt. Bland annat så kan det bli väldigt tidsödande att returnera varor och säga upp prenumerationer, så den biten av det administrativa har de fått hjälp med, säger Bo Larsson till tidningen.

Den särskilda grupp som ska arbeta med hot och risker har startats tillsammans med entreprenörerna och ska ha fått särskilda resurser hos polisen.

LÄS MER: Så går det för Västlänken – plats för plats

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.