Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hot mot flera skolor i Göteborg

På söndagen publicerades ett anonymt hot om att döda elever på en skola i Göteborg på sociala medier. Under måndagen har även någon form av hot riktats mot Hvitfeldtska och Schillerska.
– I samråd med polisen bedömer vi att det inte finns ett riktat hot, säger Bo Drysén, utbildningschef.

Det var på söndagsmorgonen som ett anonymt Instagraminlägg med konkreta hot om att döda elever på Göteborgsregionens internationella skola, ISGR, i Landala publicerades.

Enligt skolans vd och skolchef Birgitta Sandström Barac var det anonyma Instagramkontot känt på skolan sedan tidigare. Dock utan att något hotfullt innehåll publicerats.

Inlägget, som GP har tagit del av, innehöll bilder på knivar och text med konkreta hot om att personen på måndagen tänker döda elever på skolan och vilken tid detta skulle ske.

Skolan polisanmälde händelsen och en förundersökningen har inletts.

Av säkerhetsskäl undervisas skolans elever på distans under måndagen. De utesluter inte att distansundervisningen kommer att fortsätta i fler dagar. Enligt Birgitta Sandström Barac tar de hotet på största allvar och står i kontakt med polisen.

Polisen finns runt företagets båda skolor i Göteborg, Götaberg Campus och Guldheden Campus, även om hotet är riktat mot den förstnämnda.

LÄS MER: Elever på stor Göteborgsskola tvingas stanna hemma efter dödshot

Hotfull Instagrambild cirkulerar

Även kring Hvitfeldtska och Schillerska cirkulerar det någon form av hot på Instagram, vilket GT var först med att berätta. Enligt tidningen säger polisen att det inte har förekommit några hot under måndagen, utan att det är hotet från söndagen som folk har reagerat på.

– Vi har sett en Instagrambild med en påklistrad text där det finns en antydan till Schillerska och Hvitfeldtska. I samråd med polisen bedömer vi att det inte finns ett riktat hot mot Hvitfeldtska och Schillerska, säger Bo Drysén, utbildningschef för både Hvitfeldtska gymnasiet och Schillerska gymnasiet.

Han fortsätter:

– Vi bedriver verksamheten som vanligt i dag och har förstärkt med vakter i entrén, och kommer att fortsätta jobba med väktare hela dagen så inga obehöriga släpps in. Vi har en tät och nära dialog med polisen.

Polis i området

Polisen har satt in trygghetsskapande åtgärder på dessa skolor, och finns i området.

– Vi ser ingen oro att eleverna inte kan gå till skolan i nuläget. Att en skola stängt är deras eget beslut. Vi letar efter källan till hotet mot skolan i Landala. Och vi tar det på stort allvar, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.