Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Hot kan försena ambulansen

Innan ambulanser skickas ut i Göteborg bedömer SOS Alarm och polisen hotbilden i varje enskilt fall. Efter helgens händelser bedömdes stora delar av Göteborg som riskzon.

Stefan Andersson, facklig företrädare för ambulanspersonalen inom Vårdförbundet, berättar att man överlåter på SOS Alarm att göra den första bedömningen om hot eller risk för våld finns.

– Finns ett sådant hot ska vi kontakta polisens länskommunikationscentral i varje enskilt fall. Sedan följer vi vad polisen säger.

Har polisen inte resurser att komma direkt kan ambulansen få vänta.

– Det kan bli så. Det här handlar om säkerhet för vår egen personal. Även ambulanser har blivit utsatta för stenkastning vid utryckning den senaste tiden.

Stefan Andersson, som själv jobbade i helgen, berättar att stora delar av Göteborg var klassat som riskområde under söndagen.

Lars Ivarsson från Kommunal bekräftar bilden:

– Vi har inga ”röda” adresser utan bedömningen sker från fall till fall. Men om hotbilden är allvarlig kan utryckningen fördröjas och därmed vården av patienterna.

Mats Kihlgren, ambulanschef i Göteborg, säger också att SOS Alarm och polisen gör en bedömning.

– Det här handlar om att patienter nekas tillträde till ett rullande akutintag som en ambulans utgör. Det är samma sak om man vägrade patienter att komma in på akutintaget på Sahlgrenska.

Sören Graversen, chef för SOS Alarm i Göteborg, har gått igenom rapporterna från de senaste veckorna. Fyra områden har bedömts som eventuella riskområden: Biskopsgården, Fyrklövern, Backa och Angered.

– I två av fallen skärptes bedömningen och i upp till ett dygn var områdena klassade som direkta riskzoner, säger han.

Även hos räddningstjänsten bedömer SOS Alarm och polisen hotbilden innan utryckning sker. Så sent som i helgen bedömde SOS Alarm att det fanns en hotbild i stora delar av Göteborg vilket krävde extra försiktighet.

Brandmännens riksförbund betraktar helgens stenkastning mot en brandbil, där tre brandmän skadades, som mordförsök. Brandmannafacket anser att ledningen för räddningstjänsten i Göteborg inte tar hoten och våldet på tillräckligt stort allvar.

– Man betraktar händelserna som enstaka händelser, vilket är fel, menar Kenneth Carlsson, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund. Vi tycker att det råder en strutsmentalitet hos ledningen för räddningstjänsten i Göteborg.

Carl-Arne Ljungmark, ordförande för brandmannafacket i Västsverige säger att fackets krav, som man framfört till justitieministern, är att brandmän ska ges samma tjänstemannastatus som polismän. Det skulle innebära att om man attackerar dem är det hot mot tjänsteman.

– Dessutom måste man kunna lagföra personer som saboterar en räddningsinsats snabbt.

Chefen för räddningstjänsten i Storgöteborg, Nils Andreasson, svarar att man i går hade en träff med alla fack inom räddningstjänsten och alla utom Brandmännens Riksförbund ställde upp på räddningstjänstens linje hur man agerar.

– Vi ser allvarligt på detta och har agerat kraftfullt. Vi vill dock fortsätta att betraktas som en hjälporganisation samtidigt som stenkastning genom rutan på en brandbil inte är acceptabelt. Vi har polisanmält händelsen och skriver till arbetsmiljöverket men vi vill inte trappa upp bråket ytterligare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.