Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Junegård och Kristian Svensson, bägge från IBF Backadalen, har länge varit kritiska mot hur kommunen hanterat frågan.  Bild: Olof Ohlsson
Stefan Junegård och Kristian Svensson, bägge från IBF Backadalen, har länge varit kritiska mot hur kommunen hanterat frågan. Bild: Olof Ohlsson

Hoppet om idrottshall vid Selma Lagerlöfs torg helt ute

Det blir ingen idrottshall vid Selma Lagerlöfs torg. Förslaget att återta marken från byggföretaget Keywe röstades ned av fastighetsnämnden.

Bygget av en idrottshall var en av de bärande delarna i planerna för nya Selma Lagerlöfs torg. Men nu står det klart att det inte blir någon hall. Vid mötet i fredags sade fastighetsnämnden nej till förslaget att försöka ta tillbaka marken från byggföretaget Keywe.

– Vi har gett dem en tomträtt, de hade kunnat neka till att lämna tillbaka den och då hade vi inte fått några studentbostäder heller, säger David Lega (KD), ordförande i fastighetsnämnden.

Ville riva avtalet

Det var Miljöpartiet som tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som drev linjen att man skulle återta marken. Emmali Jansson (MP), andre vice ordförande i fastighetsnämnden, är medveten om att det inte bara är att ta tillbaka marken men hon menar att det hade varit värt ett försök.

– Vi kunde ha pratat med dem och erbjudit något annat i stället.

LÄS MER: Lovade idrottshall under gängkriget – tio år senare skrotas planerna

Att det inte blir en idrottshall är ett bakslag för alla inblandade parter. Ända sedan Backa var skådeplats för gängkonflikter för tio år sedan har politikerna lovat stadsdelens invånare en hall.

Byggföretaget Keywe har funnits med i planerna sedan tidigt 2010-tal och varit med och påverkat detaljplanen i riktning mot att omfatta både studentbostäder och en idrottshall. Men efterhand har Keywes intresse för att bygga hallen svalnat.

– Jag är besviken på dem. Det påverkar förtroendet i kommande markanvisningar att de inte levererar det de sagt, säger David Lega.

Byggbolaget kritiserar kommunen

Peter Rollfelt, vd för Keywe, är i sin tur besviken på kommunen: han säger att det är på grund av att kommunen inte vill garantera att de hyr en viss mängd halltid.

– Men det gör i alla fall att det blir hundra lägenheter mer och det är ju också någonting som behövs i området, säger han.

David Lega säger att misslyckandet faller tillbaka på den tidigare nämnden. Han menar att man redan i ett tidigare skede borde haft inskrivet i avtal att det var både en hall och bostäder som skulle byggas.

– Där borde vi varit tydligare. Men det har vi inte varit. Nu får vi laga efter läge.

Nya planerna en nödlösning

Efter bakslaget tittar kommunen nu på möjligheterna att bygga en idrottshall i anslutning till Brudbergsskolan strax norr om Selma Lagerlöfs torg, men det är ännu på planeringsstadiet och någon finansiering är heller inte klar.

Emmali Jansson konstaterar att det riskerar att bli något av en nödlösning.

– Det är inte det läget vi ville ha och det är inte heller säkerställt att den blir av. Men vi får försöka göra det så bra som möjligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.