Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På tisdagen lämnade Anna Börjesson Schönbeck en lista med över 2 600 namnunderskrifter för att rädda lekplatserna till kommunalrådet Karin Pleijel (MP). Bild: Mia Höglund
På tisdagen lämnade Anna Börjesson Schönbeck en lista med över 2 600 namnunderskrifter för att rädda lekplatserna till kommunalrådet Karin Pleijel (MP). Bild: Mia Höglund

Hoppas rädda parklekarna – med 2 600 underskrifter

Protesterna mot nedläggningen av stadens bemannade lekplatser har inte lagt sig. På tisdagen landade en lista med över 2 600 namnunderskrifter på politikernas bord.
– Parklekarna är jätteviktiga för integrationen, säger Anna Börjesson Schönbeck.

Att bemanningen ska försvinna från stadens fem parklekar är en konsekvens av stadens budget för 2020. Alliansens menar att pengarna det kostar behövs bättre till annat.

Alexander Goldmann.
Alexander Goldmann.

En av dem som reagerat på beskedet är Alexander Goldmann, som brukar besöka parklekarna i staden med sina barn. För några veckor sedan drog han igång den namninsamling som överlämnades till kommunalrådet Karin Pleijel (MP) under tisdagen.

– Parklekarna är viktiga för ur jämlikhetsperspektiv. Naturliga mötesplatser behövs i områden som Hammarkullen, Biskopsgården och Frölunda där det många gånger saknas organiserad verksamhet, säger han.

LÄS MER: Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

Många neddragningar

Drygt 2 600 personer har skrivit under namninsamlingen. Många av dem har skickat med kommentarer där de understryker hur viktiga de tycker att parklekarna är. Inte minst som en plats att vara på för barn som växer upp under tuffa förhållanden.

– Det har varit så många neddragningar nu, på bibliotek och kulturskolor, så den här frågan har kommit lite i skymundan. Jag tror att betydligt fler hade kunnat tänka sig att kämpa för att behålla parkledarna, säger Alexander Goldmann.

LÄS MER: Personal på Plikta om framtiden: "Det känns overkligt"

Hammarkullen berörs inte

Anna Börjesson Schönbeck som överlämnade namninsamlingen jobbar på parkleken i Hammarkullen. Den hotas inte längre av nedläggning, sedan det visat sig att finansieringen kom från AB Framtiden och inte direkt från kommunbudgeten. Men hon tycker det är viktigt att kämpa vidare, för kollegornas, föräldrarnas och barnens skull.

– Se på Bygglekplatsen, där bygger hela konceptet på att den är bemannad. Den går inte att driva vidare utan personal, säger hon.

LÄS MER: Bemanningen på en parklek får vara kvar

MP och Vi hoppas på stöd

Karin Pleijel (MP) hoppas fortfarande att det ska gå att driva vidare stadens parklekar. MP har tillsammans med V yrkat på att pengar tas från utredningen av det framtida arenaområdet för att finansiera dem. Frågan kommer upp på kommunstyrelsen under onsdagen.

– Jag tror att vi kan få stöd av tillräckligt många för att rädda parklekarna, men vågar inte säga mer än så, säger hon.

LÄS MER: MP och V:s kupp – yrkar på att behålla bemannade lekparker

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.