Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon tar över GP:s ledarsida

30-åriga Alice Teodorescu blir politisk redaktör på GP. Hon beskriver sig om liberalkonservativ.

- Det är svårt att bli något annat än borgerlig när man fötts i en kommunistisk diktatur, säger Teodorescu.

Alice Teodorescu är redan bekant för många av GP:s läsare, sedan i höstas skriver hon söndagskrönikor på sista sidan var fjärde vecka.

Men som politisk redaktör och chef för GP:s ledarredaktion och för GP:s debatt- och insändarredaktion får hon en annan roll, en annan plattform och ett annat ansvar.

- Det känns väldigt bra och väldigt roligt men jag tar på mig den nya uppgiften med mycket stor ödmjukhet. säger Teodorescu.

Läs också: Utgivarbloggen

Hon föddes i Rumäniens huvudstad Bukarest 1984 men kom till Lund som femåring. Pappan hade flytt den kommunistiska repressionen, åsiktsförtrycket och säkerhetspolisen under diktatorn Ceaușescu, Alice, hennes syster och mamma kom efter.

- Vi kan aldrig ta demokratin för given, säger hon. Demokratiska friheter och rättigheter måste erövras och försvaras.

Jurist och expert hos Företagarna

Teodorescu är utbildad jurist, hon skrev sitt examensarbete om den personliga integriteten i svensk lagstiftning redan som 24-åring, och sedan tre år tillbaka är hon arbetsrätts-, migrations- och socialförsäkringsexpert på Företagarna.

- Jag har alltid varit en duktig flicka, säger hon. Jag har pluggat och arbetat hårt och målmedvetet. Jag vill att mina föräldrar skall vara stolta över mig och vad jag gör.

I en krönika i Aftonbladet i höstas skrev Teodorescu:

"Jag har mångfaldsbakgrund, mörkt hår och ett efternamn som framkallar selektiv dyslexi hos en del. När jag började första klass hade jag en tolk. Jag drömde om att vara blond och heta Anna. När andra barn lekte pluggade jag glosor. Första gången vi tilldelades betyg i åttonde klass fick jag högsta betyg i svenska."

"Jag är en invandrare som blivit svensk, inte för att jag döpt om mig och färgat mitt hår, utan för att jag lyckats och därmed inte längre överensstämmer med den exotiska bilden av invandraren som ett säreget offer. Idén om mångfald och representation har nått vägs ände. I den inryms nämligen ett kontraproduktivt cementerande av föreställningen om den andre som någon som är väsentligen olik mig själv."

"Vill inte bli insorterad i något trångt åsiktsfack"

Hon har i flera år skrivit krönikor i Aftonbladet och Dagens Samhälle, hon har skrivit ledare i Barometern och Gotlands Allehanda och var sommarvikare på Svenska Dagbladets ledarredaktion i somras.

Hon har kritiserat könskvotering i bolagsstyrelser och förespråkat ett borgerligt jämställdhetsperspektiv och stämplats som värdekonservativ högerliberal.

- Det är lätt att sätta etiketter på folk men jag vill inte bli insorterad i något trångt åsiktsfack. Jag är liberalkonservativ men det finns en oerhörd bredd och många nyanser i en sådan beteckning.

Hon påpekar att hon inte har avsikten att styra GP åt höger.

- Att vara liberal och konservativ fungerar alldeles utmärkt på en liberal ledarsida, säger hon.

Teodorescu tycker att idéutvecklingen i de politiska partierna har stagnerat, partistrategerna blickar oroligt på väljarna och vänder hellre kappan efter vinden än att torgföra ideologier och värderingar.

- Ledarsidor och opinionsbildare har i dag ett mycket större ansvar än tidigare, säger hon. Det är på GP:s ledarsida, i andra dagstidningar och i tidskrifter och på bloggar debatten måste föras.

Hon hoppas också att Göteborg och GP skall höras och synas i den alltmer introverta huvudstaden.

- Min ambition är att stärka GP:s röst och placera ledarsidan i centrum för den svenska idédebatten, säger hon. För det krävs tydliga profiler, djuplodande analyser och ett ideförankrat debattklimat.

Alice Teodorescu börjar på Göteborgs-Posten den 1 mars. Hon efterträder Fredrik Tenfält som politisk redaktör när han går i pension efter 29 år på tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.