Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon spelar dragspel för grannarna – i tomtedräkt

Innergården är mörk, tyst och dyster.
Men plötsligt lyser en färgglad balkong upp tillvaron.
Ut på balkongen kliver en tomte med dragspel.
Carita Jonsson showar för grannskapet igen.

– Det är helt knäppt, haha. Men det är väldigt roligt.

Carita Jonsson kan inte hålla sig för skratt när GP ringer upp.

– Jag jobbar med musik och har gjort det länge, men jag har inte så mycket att göra för tillfället.

Varje kväll klockan 19.00 samlas grannarna på innergården i Linnéstan när Carita Jonsson, iklädd tomtedräkt på en spektakulärt upplyst balkong, spelar julmusik på dragspel för grannskapet.

Allt började med en hundträff.

Carita spelar julmusik för grannarna

– Jag har också hund och det började med att vi samlades några hundägare och drack glögg på gården. Nu har jag en överraskning för hundarna, sa jag, och spelade en julsång för hundarna medan jag kastade ut godis till dem. Sedan tänkte jag att jag kanske skulle göra samma sak kvällen där på igen. Och nu har det blivit varje kväll klockan sju. Prick.

Carita Jonsson har inte marknadsfört sig på något vis, men allt eftersom tiden gått har traditionen blivit ett givet inslag i grannarnas liv.

– Man lär känna grannarna lite mer. Barnen kommer ut, liksom det gamla paret nere på 34:an som inte vågar gå ut i vanliga fall, kommer ner och ställer sig. Man är väl lite svältfödd på happenings, säger Carita Jonsson.

”Då ska det maxas med effekter”

Carita Jonsson berättar att hon sedan i mars stått utan jobb och att hon nu befinner sig i ”acceptansfasen” gällande att tillvaron, precis som för de flesta under pandemin, är upp och ner.

– Jag försöker tänka framåt och hitta på lite nya coronavänliga projekt. Men jag håller på med film och teater, det är min grej.

Hur väljer du vilka låtar du ska spela?

– Det är lite utifrån dagsform. Jag tänker ”är det en stilla energi i dag, eller är det massa barn på gården?”. Är det en del barn så, ja, då kanske det blir mer hejsan hoppsan. Är det äldre går jag mer åt ”Hosianna Davids son”-hållet. Men jag kan också ändra mig helt och hållet ute på balkongen, det är lite flytande.

”Dragspelshjälpen”, som Carita Jonsson skämtsamt kallar det, når sitt klimax den 23 december.

– Där har jag redan bestämt vad det ska vara för musik. Då ska det också maxas. Med effekter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.