Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grannsämja. Ehab Alboush är en av Eva Grenfeldts två hyresgäster. Någon gång i veckan brukar de äta middag tillsammans.

Hon hyr ut en bostad till nyanlända

Eva Grenfeldt är en av de som gör det kommunen önskar att fler gjorde - hyra ut en bostad till nyanlända.

Sedan i februari i år har Eva Grenfeldt två bröder från Damaskus, som hyresgäster i villan på Brännö.
– Det fungerar jättebra, säger hon. Jag var lite fundersam om vad de skulle tycka om att bo på lilla Brännö, men de tycker om det och säger att det är lite som lokalsamhällena i Damaskus, där alla känner alla och alla hejar på varandra.

Eva Grenfeldt, som byggt om villan till två lägenheter med separata ingångar, har hyrt ut till olika människor i tio år. 
– Det började med att jag skilde mig. För att ha råd att bo kvar byggde jag om så att jag skulle kunna hyra ut. Det är en bra inkomstkälla och det är bra om vi som har ett överskott av utrymme vi kan använda det till detta.

Vänt sig till Boplats

Svårigheterna med att få fram bostäder för nyanlända har gjort att kommunen vänt sig till Boplats Göteborg för att hitta privata uthyrare.
Pernilla Högfors, projektledare på Boplats, är med och anordnar hyresvärdskvällar med information om vad som gäller. Och intresset finns där, menar hon.
– I dagsläget har vi drygt 100 privatpersoner som annonserar om uthyrning. Ett 50-tal av dem uppger att de också gärna hyr ut till nyanlända. 
Sedan gäller det att ta till vara det engagemang som finns.  
– Vi har utformat ansökningar så att det finns chans att matcha sina egna intressen med hyresgästens – då kan det bli lyckosamt för båda.

Förutsättningar och förväntningar

Matchning är viktigt. Det kan Eva Grenfeldt skriva under på. 
– Jag hade lite personlig känning till mina hyresgäster eftersom deras far, som är kvar i Damaskus, har arbetat med en av mina vänner. 
Boplats fokuserar mycket på de som ska hyra ut. Eva Grenfeldt tänker att personerna som ska hyra är betydligt mer utsatta och att matchning är viktigt inte minst ur deras perspektiv. 
– Parterna bör diskutera vilka förutsättningar som gäller och vilka förväntningar man har innan man bestämmer sig, säger hon. Det är viktigt att lyssna och prata med varandra. Kommunikation, helt enkelt.

Bostadskön

Byggandet av tillfälliga bostäder skulle undvika att den ordinarie bostadskön påverkades. Lägenheter i modulhus ska inte ge besittningsrätt – här ska man bo i väntan på egen bostad.
Mats Ekblad, informatör på Boplats, säger att det kommunala bostadsbolaget Framtidens anvisningar av lägenheter till nyanlända kan påverka kötiden något.
– Vi behöver fram till årsskiftet på oss för att kunna ge några siffror på det. Det beror också på hur stor nyproduktionen blir, säger han.
Utbudet av lägenheter mellan allmännyttan och privata bolag brukar vara 60/40. Enligt Boplats är förhållandet nu ungefär 50/50.

Läs även: Så ska kommunen lösa boenden till nyanlända

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.