Hon har stjärnkoll på hattar

ANNONS
|

Favoritmodellen för tillfället är en liten rundad nätt filthatt som hon kallar för jellybelly och har gjort i en mängd varianter. Lila, svart, med leopardmönster, med och utan paljetter. Alla mycket enkla i förhållande till de skapelser hon kreerat under sina år i London. Lady Gagas telefonhatt är bara ett exempel.

Malinda Damgaard var kraftigt skoltrött och hoppade av samhällsprogrammet på Kongahälla­gymnasiet i Kungälv. Tillskärar­akademin däremot var någonting helt annat. Plötsligt hade hon inga problem med att sitta still, koncentrera sig och vara väldigt noggrann. Malinda Damgaard läste sömnad och mönsterkonstruktion under ett år och fortsatte på skolan med den tvååriga modistutbildningen som är Sveriges enda.

ANNONS

Mamman stod på sig

Efter att ha tagit gesällbrev var det mamma som tyckte att dottern borde höra av sig till Philip Treacy, en av världens mest kända hattmakare.

–Jag tyckte inte att det var någon idé men mamma stod på sig. Till sist skrev jag ett mail – mest för att kunna säga till henne att jag gjort det.

En vecka senare flyttade Malinda Damgaard till London.

Avgörande för att Philip nappade, tror Malinda själv, var att hon inte främst är intresserad av design utan av hantverket. Designelever på jakt efter praktik hör ständigt av sig. Hängivna hantverkare är det inte lika gott om.

–I tre månader jobbade jag gratis, i London får man vara tacksam för ett tunnelbanekort, men sen hade jag inte råd att stanna längre, säger Malinda.

Då inrättade Philip Treacy en tjänst åt henne och Malinda Damgaard blev kvar i närmare fem år. I studion var de sex–sju personer som arbetade.

–Hur det funkar? Lady Gaga ringer till Philip och säger att hon vill ha en telefonhatt. Philip skissar och ber sedan mig att tillverka hatten på bästa sätt.

Lämnade London för Göteborg

Malinda Damgaard insöp atmosfär, lärde sig massor och fick pröva sig fram. När hon så småningom började längta hem och i samma veva, november 2010, fick en lägenhet i centrala Göteborg lämnade hon London.

ANNONS

I dag hyr hon lägenhet i andra hand i huvudstaden och hyr ut lägenheten på Södra Vägen i and­ra hand. I Stockholm delar hon arbetslokal på Söder med andra frilansande kreatörer.

Marknaden för galna hattar är något mindre i Sverige än i London. Malinda Damgaard har här bland annat hunnit göra masker till designern Lars Wallins utställning på Waldemars udde och haft en utställning av en kollektion hattar inspirerade av godis. Bland dem går att skönja både punschpralin och hallon-lakritsdöskalle. Hon har också gjort hattar till Törnrosa på Kungliga operan och en kollektion till Minimarkets visning under Fashion Week.

–Det roligaste med det jobbet var att Minimarket använder skådespelaren Rossy de Palma som performer och jag fullkomligt älskar henne och Pedro Almodóvars filmer. Det var fantastiskt att få göra en hatt åt henne. Jag har träffat en massa kända människor men där blev jag star­struck. Jag var så rädd att hon skulle vara en diva men hon var så cool!

Vill expandera till Ryssland

Nu är Malinda Damgaards plan att skapa en lucka i det fullspäckade schemat för att sätta sig och göra lite nya grejer. Pröva andra material, experimentera med nya former.

Eftersom Malindas mamma är från St Petersburg och Malinda själv talat flytande ryska har hon verksamhetens expansionsplan klar:

ANNONS

–Ryssland! Där är hattkulturen stark och de har råd, säger Malinda Damgaard.

Född: I Göteborg 1981.

Bor: Vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Gör: Hattar. Oftast på beställning men de finns även att köpa på NK i Stockholm. Hattarna kostar från 3000 kronor.

Aktuell: Med en utställning av ett 20-tal hattar på NK i Göteborg under helgen.

ANNONS