Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Hon blev riksdagskandidat mot sin vilja

Linn Eriksson kandiderar till riksdagen för sortitionsdemokraterna. Det är bara det att hon visste inte om det förrän gp.se ringde henne. - Jag vill inte vara med på den listan, säger hon.

Sortitionsdemokraterna är en annorlunda fågel i den politiska ornitologin. Bloggaren Johan Melin är mannen bakom partiet. Med hjälp av adresser från Lotto och Keno har han lottat ihop en riksdagslista.

På hemsidan medger han att listan sattes ihop "utan att kontrollera med dem som lottats fram, huruvida de kan och vill", skriver Melin på partiets hemsida.

På 20:e plats står Linn Eriksson. Hennes postnummer och hemstad Göteborg står också på riksdagslistan.

- Det är väldigt konstigt. Ingen har hört av sig till mig, varken före eller efter att listan gjorts, säger hon.

Sannolikheten för att Linn Eriksson hamnar i riksdagen är mikroskopisk. Men hon tycker att det är en alltför klen tröst.

- Listan kommer ju att finnas kvar. Jag vet inte hur framtida arbetsgivare reagerar om de får ögonen på listan.

- Jag har heller inte en aning om vad partiet står för. Inte för att de skulle ändra mitt ställningstagande, men det kan ju vara enskilda i partiet som exempelvis är främlingsfientliga, och det vill jag absolut inte bli förknippad med, säger Linn Eriksson.

Initiativtagaren Johan Melin beklagar på partiets hemsida att "jag har varit för sent ute med att dra igång, och inte löst det praktiska på ett bra sätt".

En plats på valsedeln säger egentligen inte någonting om personen, skriver Melin.

- Sedan gp.se ringde mig första gången har jag försökt komma i kontakt med någon företrädare för partiet. Men det finns inga adresser eller telefonnummer.

- Jag vill bli bortplockad. Om det överhuvud taget är möjligt att ändra eller radera listan, säger Linn Eriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.