Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Nora Lorek
Bild: Nora Lorek

Hjälten från Annedal hyllas av Göteborgs stad

Brandmannen Johan Laurén hyllades av flera boende för sin insats efter explosionen i Annedal för två veckor sedan. På tisdagen fick han ett särskilt tack från Göteborgs stad och Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).
– Jag såg det som en chans att framföra de frågor och de problem som vi boende har just nu, säger Johan Laurén.

Johan Laurén 33, var den första brandmannen på plats efter explosionen i Annedal. Anledningen var att han själv bodde i huset. Dagarna efter explosionen fick han ta emot hyllningar från både boende och i media för hur han lugnade de som funderade på att hoppa från sina balkonger samt att han hjälpte sina kollegor i räddningstjänsten.

På tisdagen fick Johan ta emot ett speciellt tack från Göteborgs stad och Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i Rådhuset.

– Jag såg det som en möjlighet att lyfta vilket bra jobb räddningstjänsten gjorde. Många säger att det var en otrolig tur att ingen dog i branden men jag skulle vilja säga att det var tack vare räddningstjänsten som fick ut så många personer från olika lägenheter. Det var en jädra krigarinsats de gjorde, säger Johan Laurén.

Johan berättar också att han tog tillfället i akt att lyfta de frågor och problem som han och hans grannar står inför nu när deras värld vänts upp och ner.

– Det är flera saker folk behöver hjälp med som man inte tänker på om man inte själv varit i den här situationen. Ett exempel är de gamla människor vars legitimationer blev kvar i lägenheterna som nu har svårt att hämta ut sina mediciner.

LÄS MER: Hyresfritt för boende – men oklart besked för butikerna

Johan hoppas på att Göteborgs stad kommer vända sig direkt till de boende för att höra hur de ska kunna hjälpa dem på bästa sätt.

– Jag tycker de var inbjudande och öppna för den dialog jag vill att vi boende ska kunna ha direkt med kommunen.

Vet inte när de får komma hem

Johan och hans familj har lyckats få tag i en lägenhet de hyr i andra hand för tillfället. Han berättar att grannarna har gjort allt ifrån att ta in på hotell till att bo hos familj och vänner.

Johan och hans familjs lägenhet klarade sig bra i explosionen. Deras ägodelar finns kvar och de kommer kunna flytta tillbaka när el och vatten är fixat. Men när det blir är fortfarande inte bekräftat.

– Vi hade tur men jag har vänner och grannar som fortfarande inte vet om de har något kvar i sina hem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.