Många vill hjälpa dem som drabbats av översvämningskatastrofen på Balkan. Insamlingar sker ibland annat Gamlestan och Frölunda.
Många vill hjälpa dem som drabbats av översvämningskatastrofen på Balkan. Insamlingar sker ibland annat Gamlestan och Frölunda.

Hjälp från Göteborg till regnkatastrofen

ANNONS
|

- Allt behövs–mat, medicin, kläder, filtar, skor, berättar Ervin Borovic som leder insamlandet för Bosnien-Hercegovina i Ungdomens hus i Västra Frölunda.

På eftermiddagen och kvällen började man i Serbiska föreningen en motsvarande insamling av mat, kläder, filtar och andra förnödenheter på Brahegatan i Gamlestan.

- Vi skickar iväg en buss på torsdag, berättar en av initiativtagarna Natascha Midge Stanisavljević.

Hon och kompisen Aleksandar Zoric hade på någon timma fått igång ett upprop om hjälp och stöd på facebook.

Vid femtiden i går hade det redan kommit mycket hjälp till Serbiska föreningen i Gamlestan. Facebooksidan hade delats av tusentals.

ANNONS

- Det är så skönt att vi alla hjälps åt. Ingen tänker bara på Serbien. Bosnien-Hercegovina är också drabbat, säger Natascha Midge Stanisavlević.

Första hjälpen utifrån kom till Serbien igår. Två ryska flygplan hade 70 ton humanitär hjälp i bagaget, bland annat vattenpumpar, båtar, medicin och kläder.

Två personer från svenska Räddningsverket är på plats för att bedöma var och vilka insatser som Sverige kan bistå med.

Men Natascha Midge Stanisavlević hör också rapporter om att butiker i Serbien höjt priset på mat och förnödenheter när butikshyllorna gapar allt mer tomma.

- Folk utnyttjar andras nöd. De säljer kläder som andra samlat in för att hjälpa nödställda. Vi har försäkrat oss om att när vår sändning kommer ned till Serbien har vi kontroll över att hjälpen hamnar i rätta händer, säger hon.

Serbiska föreningen har mobiliserat ytterligare tre lastbilar som de hoppas få i väg från Göteborg om ännu en vecka.

Ervin Borovic säger att en lastbil går från Göteborg till Bosnien på onsdag.

- Vi får rapporter från vänner och anhöriga om städer och byar som delvis spolats bort av vattenmassorna, säger han.

Banja Luka och andra städer i norra Bosnien är särskilt utsatta. Över en miljon människor i Bosnien-Hercegovina är drabbade. Säkert lika många i Serbien. Omfattningen av katastrofen är ännu omätlig.

ANNONS

Vissa områden har helt skurits av från omvärlden. 10000 människor har hittills evakuerats i norra Bosnien. Hundratals isolerade väntar på hjälp i staden Samac, som är kringgärdad av floderna Bosna och Sava.

Elförsörjningen är bruten och många har tvingats överge sina hem.

På liknande sätt är det i Serbien. Inte minst i städer som Sabac och Obrenovac. På söndagen fann man ytterligare 12 döda i Obrenovac, cirka tre mil nordväst om Belgrad.

- Ändå är det här bara början, säger Branko Majnovic, ordförande i Serbiska föreningen i Göteborg.

- Om några dagar kan det vara 30-35 grader där. Då kommer först stanken, sedan bakteriehärdarna och sjukdomarna, säger han.

I den bördiga provinsen Vojvodina i norra Serbien och på slätterna runt floden Sava är praktiskt taget hela årets skörd redan förstörd. Infrastrukturen fungerar inte i de värsta drabbade delarna.

- På vissa håll har räddningspersonal tvingats ta barnen från föräldrarna för att sätta de små i säkerhet, berättar Alexander Popovic från Belgrad.

Idrottsarenor i den serbiska huvudstaden är fyllda med människor som flytt undan översvämningarna.

- Människor börjar be om hjälp via sociala medier för att finna sina barn och anhöriga, säger Alexander Popovic.

ANNONS

Till slutet av nästa vecka kommer floden Sava att fortsätta stiga i Belgrad–så gott som alla floder i Bosnien-Hercegovina och Kroatien är bifloder till Sava.

Myndigheterna varnar dock för att följderna av de värsta regnvädren på 120 år kommer att bli långvariga.

- Kemikalier och förorenat vatten läcker in i dricksvattenledningarna. Räddningspersonal hittar många döda djur i översvämningsområden. Knappt någon vågar dricka vatten direkt från kranarna här, säger Alexander Popovic.

Men han är imponerad av att se de insatser människor gör för att hjälpa nödställda.

- Folk här säger att solidariteten och viljan att hjälpa varandra inte varit större sedan krigen för 20 år sedan, berättar Alexander Popovic från Belgrad.

Fakta: Värsta regnen på 120 år

Regnen och översvämningarna på Balkan är de värsta som regionen har drabbats av hittills på de 120 år som det finns statistik om, enligt BBC.

Så här långt har omkring 10000 personer evakuerats i Bosnien och över 20000 i Serbien. Också i serbiska Sremska Raca planerades en evakuering under söndagen.

Dödssiffran väntas stiga, eftersom det inte finns några officiella tal i Serbien ännu. Myndigheterna där väntar på att vattnet helt ska sjunka undan.

De ekonomiska förlusterna väntas bli stora. Den serbiske katastrofministern har sagt till nyhetssajten B92 att det kan ta uppemot fem år för jordbruket att återhämta sig. (TT-AFP)

ANNONS
ANNONS