Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Hiv-smittad dömd för vårdslöst sex

En 43-årig man från Gamlestaden döms till samhällstjänst, för att som hiv-smittad ha haft sex med tre personer utan att informera om sin sjukdomsbild.

Ärendet har med tiden utvecklats till en följetong i Göteborgs tingsrätt.

Mannen åtalades strax före jul 2012. Efter det sköts domstolsförhandlingen upp inte mindre än fyra gånger, innan parterna slutligen kunde samlas – vid ett femte tillfälle – för ett avgörande.

Dröjsmålen har dels berott på att den tilltalade själv inte hörsammat kallelsen och inte mått bra, dels på att vittnen haft förhinder.

Enligt en av de målsägande, som vill ha processen överstökad, ska förhalandet ha inneburit en enorm psykiskt påfrestning.

Hon och en annan kvinna tilldelas nu vardera 20 000 kronor i skadestånd.

Vid rättegången den 19 juni medgav mannen mycket av det som han anklagats för, utom en misshandel. Han ansåg sig dock inte skyldig till något brott.

43-åringen, som är tidigare ostraffad, har enligt domen haft oskyddade samlag med två kvinnor vid sammanlagt ett hundratal tillfällen under 2011.

Dessutom hade han, under samma tidsperiod men bara någon enstaka gång, sexuellt umgänge med ytterligare en kvinna.

Åklagarna har hävdat att mannen haft en skyldighet att informera sina partners om att han testat hiv-positivt. Den uppfattningen delas av domstolen, som fäller 43-åringen för framkallande av fara för annan.

Påföljden fastställs till villkorlig dom med samhällstjänst i 220 timmar. Om ett frihetsberövande i stället hade valts, skulle nio månaders fängelse ha dömts ut.

"Det saknas emellertid särskild anledning att befara att den misstänkte kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet", skriver tingsrätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.