Hittade metallplattor på uppfarten – nu varnar polisen för tjuvarnas knep

Under söndagsmorgonen skulle Bahroz Rashid från Mölndal köra sin dotter till jobbet och märkte att det låg metallplattor bakom hans bil. Nu varnar polisen för tjuvarnas knep.
– Det är definitivt en strategi som vi har sett tidigare, säger Christer Fuxborg vid polisen.

ANNONS
|

Bahroz Rashid, 50, bor i ett radhusområde i Mölndal tillsammans med sin familj. Det var när han skulle ge sin dotter skjuts till jobbet under söndagsmorgonen som han gjorde en överraskande upptäckt på garageuppfarten.

– Jag gick runt bilen och kollade däcken som vanligt. Då märkte jag att det låg plattor på marken. Jag tänkte "Är det en bomb?", säger han.

Vid en närmare undersökning märkte Bahroz Rashid att det inte var något annat än en cirkelformad metallplatta. Han lade också märkte till att de blomlådor som stod på vägen utanför uppfarten hade vält omkull.

– Då gick jag över till min grannes uppfart och märkte att det fanns metallplattor bakom hans bil också. Jag skickade ett sms till honom och bad honom komma ut.

ANNONS

Inte heller grannen visste vad som försiggick, berättar Bahroz Rashid – så de bestämde sig för att ringa polisen. Där fick Bahroz berättat för sig att detta är en klassisk strategi för inbrottstjuvar.

Polisen: "Var uppmärksam"

När GP pratar med polisen ges samma besked – metallplattorna bakom bilen är en strategi som inte är helt ovanlig bland inbrottstjuvar.

– Vi har även sett att man använder andra föremål. Det har hänt att de har lagt skräp på uppfarten, till exempel. Är jag som bostadsinnehavare hemma, då är det klart att jag flyttar på skräpet, och då ser ju tjuvarna det. Då tar de inte dom husen där föremålen har flyttats. Det är definitivt en strategi som vi har sett tidigare, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen.

Han förklarar att metoden är något som verkar ske i vågor. Det är vanligt att man tar emot anmälningar under en period, sedan avtar anmälningarna för att sedan komma in igen från ett nytt bostadsområde. Det är dessutom en metod som inte alltid anmäls – man tar bara bort skräpet och går vidare i vardagen, menar Christer Fuxborg.

– Det kanske inte alltid kommer till vår kännedom, men vi är ju väldigt tacksamma om folk hör av sig. Det kan innebära att polisen lägger ner lite mer resurser på det specifika området under en period.

ANNONS

Spred ordet

När Bahroz Rashid hade pratat med polisen bestämde han sig för att informera sina grannar.

Och övriga Sverige, skulle det senare visa sig.

– Min dotter sa att det kanske var bra om jag skrev om det här på Facebook. Så jag lade upp en post om detta, och på bara några timmar hade den fått 1500 delningar, säger han.

Han betonar vikten av goda relationer med sina grannar för att skydda sig mot inbrottstjuvar. Att våga fråga grannen om hen kan ta en titt omkring huset lite då och då, när man är på semester. Och för att eventuellt plocka bort föremål som ligger bakom bilen.

– Det är jätteviktigt att alla bryr sig om varandra. Om vi inte gör det blir det en svaghet. Då kan kriminella göra vad som helst, och det blir lättare att göra inbrott. Om alla är vakna kommer det aldrig att bli så.

Bahroz Rashid får stöd från polisen, som också understryker betydelsen av grannsamverkan.

– Det borde alla ha någon form av. Man kan till exempel ha en egen sluten facebookgrupp eller liknande. Man kan också skriva till grannarna om man åker bort en vecka, ifall de kan parkera sin bil på uppfarten så att det ser ut som att man är hemma.

ANNONS

– Så alla möjligheter för att försvara och förvirra en eventuell tjuv är jättebra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS