Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hitta hundvakt i mobilen

Nu kan du låta mobilen göra hundjobbet. I sommar har appen Dog Buddy lanserats, där hundägare kopplas ihop med tillgängliga hundpassare.

Är din vanliga hundvakt bortrest just när du vill ta en sista minuten-tripp till solen? Har släktingarna börjat knorra över att behöva ta hand om din fyrbenta vän i år igen? I mobilappen Dog Buddy finns hundpassare några knapptryckningar bort.
– Det är som Airbnb för hundar, säger Dog Buddys grundare och vd Richard Setterwall om tjänsten som lanserades i Göteborg i början av juli.
Idén är enkel, säger han. Det handlar om att koppla ihop erfarna hundpassare med hundägare.
– Man ska ju kunna leva sitt liv även om man har hund. Du ska kunna jobba sent om det behövs eller ta en weekend till Paris, och ändå veta att din hund har det bra, säger Richard Setterwall.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En göteborgare som valt att registrera sig som hundpassare är 27-åriga studenten Andres Monar. Han ser det som ett sätt att tjäna lite extra samtidigt som han får umgås med hundar utan att äga en.
– Jag har haft hund under hela min uppväxt. De är så härliga djur, det är verkligen något speciellt med dem, säger Andres Monar.
– Men jag har inte känt att jag har tid att skaffa en egen.
Andres Monar hade redan varit runt och satt upp lappar där han erbjöd sig att passa hundar, när han en dag såg reklam för Dog Buddy på Facebook. Han registrerade sig direkt, och när appen lanserades i Göteborg var han redo.
– Hittills har jag fått ett uppdrag genom appen. Det var en familj på genomresa som skulle gå på Liseberg och behövde hundpassning under tiden, säger Andres Monar.
Han passar även kompisars hundar, och har fått en del napp på lapparna han satte upp. För honom som student är hundpassning ett perfekt extraknäck, säger han.
– Det är bra att ha någon som får en att ta sig ut på promenad då och då, säger Andres Monar.

Christina Liljedahl är ute och rastar sina två spanska vattenhundar Vera och Ralli på Stampens kyrkogård. Hon tror att Dog Buddy kan vara användbar för många hundägare, även om hon själv inte har behov av appen.
– Jag har min dotter och ett nätverk av hundägare som hjälps åt. Men utan dem hade jag inte kunnat ha hundarna, säger Christina Liljedahl.
Vid skejtparken bakom Bergakungen träffar GP Marie Lowrie som är där med barnen Cosmo och Lara och hunden Nova. Hon tycker att Dog Buddy låter som en bra idé.
– Vi har Nova på hunddagis i vanliga fall, men när det är stängt är det ett himla pusslande med föräldrar och vänner, säger Marie Lowrie.
Hon berättar att familjen letat efter någon som kan gå ut och gå med Nova emellanåt, men att det är svårt att veta vilka människorna är som erbjuder den typen av tjänster. Vågar man lita på dem?
– Om det då finns rekommendationer och omdömen från andra hundägare så tror jag att appen kan vara jättebra, säger Marie Lowrie.

Enligt Richard Setterwall på Dog Buddy görs en kontroll av de användare som registrerar sig som hundpassare. Deras hundkunskap undersöks, de måste styrka sin identitet och de måste kunna visa upp bilder på sig själva med hund.
– Det är en ganska rigorös bakgrundskontroll. Vi godkänner faktiskt bara ungefär sex procent av alla som ansöker om att bli hundpassare, säger Richard Setterwall.
Hundpassaren Andres Monar säger att han genom sina uppdrag blivit påmind om att hundar inte bara är gulliga.
– Det är mycket ansvar också. Men det passar bra, för det hjälper mig att minska suget efter att skaffa en egen hund, säger Andres Monar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.