Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från säljpremiären i Nordstan tidigare i april. Musikern Magnus Johansson och Caroline Sandberg från Göteborgs Operan är nya ambassadörer för majblomman. Här köper Magnus sina första blommor för i år av Siri och Elliot Liljeberg Bild: Anders Ylander
Från säljpremiären i Nordstan tidigare i april. Musikern Magnus Johansson och Caroline Sandberg från Göteborgs Operan är nya ambassadörer för majblomman. Här köper Magnus sina första blommor för i år av Siri och Elliot Liljeberg Bild: Anders Ylander

Historiskt rekord för majblomman

Göteborg har slagit nytt rekord i försäljningen av majblomman. Flera miljoner har samlats in av 2 361 barn. I år kunde man dessutom betala blomman med Swish – vilket visade sig vara populärt.

Försäljningen av majblomman pågick under ungefär två veckor i maj. Nu har försäljningsresultatet kommit in och föreningen i Göteborg och Mölndal har sålt mest i hela landet: 3 604 196 kronor.

– Det är rekord. Förra året blev det runt 3,5 miljoner så det är en ökning med nästan 100 000 kronor, säger Jan Ekberg, informationsansvarig vid Majblomman i Göteborg.

Läs även: Drottningen köpte första majblommorna

Under Jan Ekbergs 14 år vid Majblomman har försäljningen bara ökat varje år, och enligt honom är detta den högsta försäljningssiffran Majblommeföreningen i Göteborgs historia.

– Det är fantastiskt.

Jan Ekberg.
Jan Ekberg.

Att just Göteborg sticker ut i landet kan bero på att Majblomman grundades av Beda Hallberg i Göteborg under det tidiga 1900-talet.

– Det är en stark tradition i Göteborg, Majblomman, säger Jan Ekberg.

Nytt för i år: Swish

I år var det dessutom första året som man kunde köpa sin majblomma via Swish och ungefär hälften av pengarna har samlats in på det viset.

Faktum är att det var så populärt att swisha för sin majblomma att de digitala överföringarna blev för mycket för banksystemet.

Läs mer: Populärt att swisha för majblomman – bankerna hängde inte med

– Det är också en säkerhet för barnen så de slipper hantera kontanter, skolorna slipper kontanter och vi som räknar slipper kontanter. Det är bara positivt på det sättet, säger Jan Ekberg, som säger att många köper inte majblommor just för att de inte har kontanter på sig.

– Då är barnen duktiga på att säga "men du kan betala med Swish". Och det kan ju väldigt många nu för tiden.

I Göteborg och Mölndal deltog 2 361 barn från 68 skolor.

Fakta majblomman:

"Majblomman har gjort skillnad för barn i Sverige sedan 1907. Beda Hallberg som grundande Majblomman drevs av ett starkt engagemang för barn och unga och ville ge alla möjligheten att bidra till ett bättre och starkare samhälle. Hennes enkla idé var att ge en blomma som kvitto till alla som skänkte pengar. Blomman såldes den första maj varje år och kostade från början 10 öre. Genom åren har Majblomman gett ekonomiskt stöd till barn som av olika anledningar behöver det. I dag är det barnfattigdom som är Majblommans fokus och ekonomiskt stöd delas ut till barn som lever i ekonomisk utsatthet."

Källa: Utdrag från majblomman.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.