Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Historiskt dyra hummern för 102 000 kronor blev kattmat

Hummerpremiären 2012 är historisk. Då såldes årets första kräftdjur för 102 000 kronor kilot. Hummern såldes vidare för välgörenhet och finns nu uppstoppad i en matbutik – men det rekorddyra köttet hamnade i en kattmage.

Under tisdagsmorgonen gick årets första hummer för 52 000 kronor kilot. Auktionsvinnaren Rickard Magnusson beskrev det visserligen som "fruktansvärt mycket pengar", men det är långt från rekordet.

LÄS MER: Så mycket kostade årets första hummer

2012 såldes nämligen hummern för första gången för ett sexsiffrigt belopp: 102 000 kronor per kilo. Då var det fiskhandlaren Mattias Dalshage på GNS Delikatess på Öckerö som ropade hem kräftdjuret. Än står rekordet obesegrat.

Anledningen till det höga priset var att hummern skulle auktioneras ut i en matbutik i Lund och att pengarna därifrån skulle gå till välgörande ändamål.

Men var hamnade hummern sedan? Svaret: dels i en matbutik och dels i magen på en katt.

Åtminstone enligt Mattias Dalshage, som på tisdagen återigen befann sig på auktionen i Göteborgs fiskhamn när den första hummern säljs. Han berättar att den rekorddyra hummern mycket riktigt såldes på auktion i Lund och att han då hade bett Per Collins, handlare på Ica Kvantum i Munkebäck, vara med i budgivningen.

– Han gör extremt mycket bra för välgörenhet så jag frågade om han ville vara med.

Per Collins sa ja och ropade hem hummern över telefon för den nätta summan 43 000 kronor.

Ica-handlaren Per Collins var den som budade hem rekorddyra hummern 2012. Bild: Privat
Ica-handlaren Per Collins var den som budade hem rekorddyra hummern 2012. Bild: Privat

"Katten fick käka upp det"

Pengarna skänktes till Stadsmissionen men hummerns resa var inte över. Mattias Dalshage föreslog att Per skulle stoppa upp hummern så den for vidare till en taxidermist i Lidköping. Där användes en sug för att få ut hummerköttet värt 102 000 kronor kilot.

– Men det blir liksom bara en röra och lite olja av det så katten fick käka upp det, berättar Mattias Dalshage.

Till sist hamnade den uppstoppade hummern i Per Collins butik i Munkebäck.

Han har gjort liknande saker tidigare för välgörenhet; han har köpt ett gigantiskt pepparkakshus för 35 000 kronor och en två meter lång lussebulle för 10 000 kronor.

– Grundtanken var att få en möjlighet att på ett skoj sätt bidra till en organisation som jag tycker är viktig. Det är fantastiskt roligt att kunna bidra till samhället och jag brinner för Stadsmissionens arbete i Göteborg, säger Per Collins.

Att hummerköttet inte hamnade på hans tallrik till slut sörjer han inte.

– Jag blev nog lovad att få hummerköttet, men någonstans blev en katt den lycklige, skrattar han.

LÄS MER: Galtögubbarnas lycka över premiärhummern

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.