Historia lockar besökare till Gunnebo slott

Att träffas för en fika på caféet vid Gunnebo slott är något många göteborgare har gjort. Varje dag under sommaren hålls det också guidade visningar för de som är intresserade av slottets historia.
– Det brukar vara blandat med folk som kommer för visningarna. Dels de som är historieintresserade och dels turister och boende i området, säger Anna R. Locke, guide och historiker på Gunnebo slott.

ANNONS

Slottet, som från början användes som ett landställe, bär på mycket historia. Det började byggas redan under 1780-talet till handelsfamiljen Hall. Familjen ägde sedan slottet i två generationer och efter en rad olika ägarskiften köptes det 1949 av Mölndals stad.

Arkitekten som ligger bakom slottet hette Carl Carlberg och var under den tiden stadsarkitekt i Göteborg. Enligt Anna R. Locke var han väldigt dedikerad till sitt yrke.

– Han bodde här ute vid slottet i omgångar samtidigt som det byggdes för att se till att allt blev som han ville, säger hon.

Tog hjälp av Carlbergs ritningar

Med hjälp av Carlbergs sparade ritningar har man i dag kunnat återskapa sådant som varit väldigt slitet och nedgånget. Dessutom har man byggt nya delar som planerats under den senare delen av 1700-talet, men aldrig byggdes.

ANNONS

– Slottet är ett bra exempel på nyklassisk arkitektur. Det var väldigt viktigt med symmetri och balans, säger Anna R. Locke och pekar mot en grön dörr som saknar gångjärn och därför är helt oanvändbar. Den sitter i linje med en likadan dörr längre bort på väggen.

Turisterna Jortunn Storesund och Kurt Ståle Storesund från Norge tyckte att den guidade visningen var rolig och intressant.

– Vi är på semester i Sverige och googlade på vad man kunde göra här. Då kom Gunnebo slott upp som förslag, säger Jortunn Storesund.

Rekonstruerar ett orangeri

I dag har man bland annat också kunnat bygga ett café och ytor för butiker, konferensrum och trädgårdar på slottsområdet. Utöver det hålls även teatrar, bröllop och dop i och utanför slottet. Just nu rekonstrueras ett orangeri på sin ursprungliga plats på slottsträdgården.

Anledningen till att man har kunnat återskapa slottet till det sommarhus det en gång var, är bland annat sparade ritningar och brev tillsammans med utdrag ur dagböcker. Det är också därför man kan veta så mycket om familjen Hall och arkitekten Carlberg.

– Husets sista ägare var väldigt intresserad och valde därför att skriva över slottet för en summa till kommunen. Hon hade själv idéer på att det skulle bli museum, säger Anna R. Locke.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS