Frecce Tricolori visade upp sin skicklghet under Göteborg Aero Show.
Frecce Tricolori visade upp sin skicklghet under Göteborg Aero Show.

Hisnande flygshow på Säve

ANNONS
|

Klockan är 15.40. Den röda, gröna och vita röken håller just på att lägga sig över publikområdet vid Säve depå när solopiloten kommer in över landningsbanan från vänster, rollar fem gånger på fem sekunder i 500 kilometer i timmen för att sedan åter försvinna upp bland molnen.

Piloten tillhör italienska Frecce Tricolori, ett av världens största uppvisningsteam som är i färd med att genomföra sitt nummer för de drygt 10 000 besökarna. Ett antal som verkar ha varit större än arrangörerna räknat med.

Redan vid lunchtid på söndagen var nämligen den avsatta parkeringen full och på landsvägarna runt omkring Säve flygplats stod bilar parkerade och vid dem folk med kikare, teleobjektiv och kaffetermosar.

ANNONS

Daniel Karlsson, marknadschef och pressansvarig för Göteborg Aero Show, talar varmt om de italienska piloterna, men menar att de inte är ensamma om besökarnas intresse.

- Publikfavoriterna var nog svenska klassiker som Gripen och Draken, men schweizarna och italienarna fungerar som en väldigt stark krydda, säger han och fortsätter:

- Vi är jättenöjda med hur årets show artade sig. Sammanlagt handlar det om minst 20 000 besökare och även om vi var lite oroliga för vädret har åtminstone söndagen, bortsett från mindre skurar på förmiddagen, varit hur bra som helt.

På en bänk i mitten av publikområdet sitter Linus Adolfsson och tar igen sig med morfar Tommy Niklasson och kusinerna Tim och Tilda Brinkenstjerna.

- De schweiziska planen var riktigt roliga att se, helt klart häftigast hittills, säger han.

Och även om hans kusiner verkar nästan lika fascinerade tycker både Tim och Tilde att planen väsnas lite väl mycket.

Bara ett stenkast bort sitter Mogens Grönbek och Ulf Jörnheim i varsin strandstol. Ingen av dem har missat uppvisningarna under de tre senaste åren. I dag var de på plats när grindarna öppnades.

- Det här är helt enormt att se. I år lät vi väderprognosen bestämma vilken dag vi skulle gå. Och tur var la det, säger Mogens Grönbek,

ANNONS

Personligen lockas han mest av de italienska och schweiziska uppvisningsteamen och Ulf Jörnheim håller med:

- Jo visst är det så, men F16 ska också bli kul att se, jag har aldrig tidigare sett ett i action, säger han.

Fler än 70 flygplan, helikoptrar och ballonger som under de två dagarna deltog i uppvisningarna ovanför Säve flygplats. Det äldsta var så gammalt som 92 år – en Blériot XI.

Med undantag för ett par mindre uppehåll för Säves ordinarie trafik var båda dagarna fullpackade av hisnande uppvisningar och högflygande formationer.

- Vi har ju varit tvungna att lägga schemat runt Säves passageraravgångar, men vi vill se det lite som att Ryanair-flygen blir en del av uppvisningarna. Det är ju sällan allmänheten får chansen att se ett sådant plan starta eller landa på så här när håll, säger Daniel Karlsson.

ANNONS