Hisingsleden stängs av i veckan då man ska utföra sprängningsarbeten i samband med byggande av Halvors länk.
Hisingsleden stängs av i veckan då man ska utföra sprängningsarbeten i samband med byggande av Halvors länk. Bild: Robin Aron

Hisingsleden stängs av – nu börjar byggandet av Halvors länk

Under tisdagen inleder Trafikverket ombyggnaden av Hisingsleden. Syftet är att underlätta för godstrafiken och öka säkerheten på leden.
– Det ska bli mer lättframkomligt och underlätta för köbildningen vid Volvo, säger Stefan Jiverö, projektledare på Trafikverket.

ANNONS
|

Hisingsleden är en väg av så kallat riksintresse. Det innebär att att vägen är extra viktig ur ett samhälleligt perspektiv. Detta på grund av att det går mycket godstrafik på leden till och från Göteborgs Hamn och de stora industrierna på västra Hisingen.

Med det som bakgrund ska alltså vägen byggas om. Den första etappen av projektet, Halvors länk, startar under tisdagen. Halvors länk ska bli en 1,3 kilometer lång väg, samt gång- och cykelbana som sträcker sig från Ytterhamnsmotet på väg 155 till Hisingsleden söder om Assar Gabrielssons väg. Målet är att minska restiden mellan Hisingsleden och Göteborgs hamn, höja säkerheten samt att godstrafiken får en direktanslutning till Göteborgs hamn.

ANNONS

LÄS MER:Stora vägbygget ska lösa köproblemen på Hisingen – försenas

– Vi ska bredda leden, det är en 2 plus 1-väg i dag och det ska bli en 2 plus 2-väg, säger Stefan Jiverö, projektledare på Trafikverket och fortsätter:

– Det ska bli mer lättframkomligt och underlätta vid köbildningen vid Volvo.

Passande tillfälle att bygga

Hisingsleden kommer till följd av vägbygget stängas av mellan Vädermotet (Halvorsäng) och Assar Gabrielsson väg, tisdag den 14 april till och med måndag den 20 april. Under stoppet hänvisas trafikanter att i stället köra via Sörredsmotet. Inga hållplatser i kollektivtrafiken dras in, däremot kan restiden förlängas något.

Anledningen till varför ombyggnaden görs just nu har delvis med coronapandemin att göra.

– Vi passar på medan det är så lite trafik och att Volvo har stängt, säger Stefan Jiverö.

LÄS MER:Marieholmstunneln ser nu ljuset på båda sidor älven

Försenat projekt

Projektet har varit på gång under en längre tid och GP har tidigare rapporterat om att det försenats. Förseningarna har berott på att tilldelningen överprövats.

– Tyvärr så stötte vägplanen på patrull och Trafikverket kan inte gå ut med en upphandling utan en lagakraftvunnen vägplan. Vägplanen vann först laga kraft i januari i år, varpå förfrågningsunderlaget skickades ut på anbudsräkning, sa Stefan Jiverö då.

Nu är bygget däremot på banan och Stefan Jiverö tror att samtliga etapper av bygget blir klart senare i vår.

ANNONS

– Trafikverket ber om förståelse för de störningar kan bli, i slutändan kommer det leda till en bättre trafiksituation för alla, säger han.

LÄS MER:Nya Hamnbanan kan minska utsläppen stort

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS