Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Problemen med Hisingsbron fortsätter.
Problemen med Hisingsbron fortsätter.

Hisingsbrons cykelbanor ska stängas

Kort efter att Hisingsbron öppnat kommer cykelbanorna att stängas, berättar P4 Göteborg. Anledningen är att det ligger gatsten i cykelbanorna.

På söndag ska den nya Hisingsbron öppna för trafik. Göteborgs nya broförbindelse har drabbats av flera bakslag längs vägen, senast deformerade stålkonstruktioner i lyftspannet vilket riskerade att skjuta upp invigningen. Förstärkningar måste göras innan bron klarar av full kapacitet.

Och efter öppningen måste även cykelbanorna grävas upp och göras om. Anledningen är att gatsten har lagts i cykelbanorna, vilket har mött stora protester bland stadens cyklister.

– När Hisingsbron projekterades var det standard med gatsten för att dämpa hastigheten. Under byggtiden har vi bytt standard men det har inte uppdaterats i bygghandlingarna, säger Toni Orsulic (M) ordförande i trafiknämnden.

Toni Orsulic, är trafiknämndens ordförande. Arkivbild. Bild: Robin Aron
Toni Orsulic, är trafiknämndens ordförande. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Han menar att det är en miss i kommunikationen. Standarden för stadens cykelbanor har funnits i ett par år.

Cykelbanorna kommer att stänga kortare tid

Trafiknämnden blev uppmärksammad på problemet för ett par veckor sedan via en informationsfilm som gjorts om brons byggande, där folk reagerade på just gatstenen på cykelbanorna.

Exakt när stenarna kommer att plockas bort är inte klart än, men det kommer inte hinna ske innan öppning, enligt Toni Orsulic.

– Det ska ske skyndsamt iallafall, säger han.

När bron nu öppnas kommer man att kunna cykla på den en tid innan cykelbanorna tillfälligt stänger. Då ska gatstenarna tas bort och en ny yta läggas.

Enligt Toni Orsulic kommer det inte röra sig om ”någon större kostnad” för omgörningen.

LÄS MER: Hisingsbron öppnar på söndag – men kräver förstärkningar

LÄS MER: Trafikverkets besked: Västlänken kan försenas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.