Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Bennhage

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Heta bussar leder till klagomål

Västtrafik har hittills under sommaren tagit emot drygt 150 klagomål angående värme på bussar och spårvagnar. En anledning är att resenärer uppger att det saknas luftkonditionering på bussar och spårvagnar.
– Luftkonditioneringen är alltid på men den räcker inte till i värmen, säger Gunilla Wictor presstalesperson på Västtrafik.

Värmeböljan håller Västkusten i ett fast grepp och orsakar problem för folk som färdas i kollektivtrafiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Västtrafik har tagit emot hundratals klagomål från resenärer den senaste veckan, något som SVT Väst var först med att rapportera. En av anledningarna är att resenärer uppger att det saknas luftkonditionering på deras bussar och spårvagnar.

Flera klagomål

En resenär skriver följande:

"Hur varmt får det vara på vagnen innan det anses hälsofarligt?"

Ett annat citat lyder:

" Ventilationen funkar inte och det är säkert 40 grader på bussen. Det känns inte okej när det sitter äldre och barn på bussen."

Enligt Västtrafik är det svårt att åtgärda problemen värmen ställer till med.

– Vi har luftkonditionering på alla fordon förutom i våra gamla spårvagnar. Den är alltid på men i den hetta som råder nu räcker de helt enkelt inte till. Bussar och spårvagnar måste stanna för att släppa av och på resenärer och då kommer även varm luft in, säger Gunilla Wictor presstalesperson på Västtrafik.

Resenärer kan inte förvänta sig att få reseersättning för de resor de upplever som för varma eller obehagliga. Det finns dock några knep som kan tas till för att bussar och spårvagnar ska bli mindre kvava.

– Det man kan göra är att be bussföraren att öppna takluckan eller öppna fönsterna på de gamla spårvagnarna för att få en behagligare resa. Vi känner med våra kunder men i nuläget finns det inget vi kan göra, säger Gunilla Wictor.

Hoppas på lägre temperaturer

Värmen ser ut att vara minst veckan ut och i nuläget verkar det som sagt inte som Västtrafik kan åtgärda de problem som upplevs med varma spårvagnar och bussar.

– Att det är så här extremt varm är inget vi är vana vid. Vi hoppas på lägre temperaturer och att det kommer regn så att resorna kan upplevas svalare, säger Gunilla Wicktor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.