Ärendet handlar egentligen om att AB Framtiden vill bilda två nya bolag, som ett led i arbetet med att få bort stadens särskilt utsatta områden. Eftersom bara Socialdemokraterna och Miljöpartiet stödjer idén borde frågan redan varit avgjord – men inför behandlingen i kommunstyrelsen lade alliansen och Demokraterna till ett antal formuleringar om att AB Framtiden ska få i uppdrag att öka arbetet med ombildningar i områden där hyresrätten dominerar. Samt att nybyggnationen i första hand ska vara bostadsrätter och småhus.
Och eftersom oppositionen är splittrad gick det igenom i kommunstyrelsen.
LÄS MER: Alliansen vill skrota planen för utsatta områden: ”Gör inte saken lättare”
Socialdemokraternas gruppledare menar att förslaget, om det blir verklighet, kommer att ändra spelreglerna för hela bostadsmarknaden och jämförde under debatten i fullmäktige med de omfattande utförsäljningar som för ett par decennier sedan skedde i Stockholm.
– Ni vill öka ombildningar i områden där hyresrätten dominerar. Det är ju hela staden! Det här är en omfattande förändring. Det kräver gängse konsekvensanalys, säger han.
Ska ge större stabilitet
Daniel Bernmar (V) säger att det blev fel redan i kommunstyrelsen när man behandlade förslaget, där en stor del av det som står i beslutssatserna aldrig beretts.
– Vi kan inte hantera frågan på det här sättet.
Anledningen till att alliansen och Demokraterna vill öka antalet ombildningar är att de menar att det skulle göra de utsatta områdena mer stabila. Möjligheten att göra bostadskarriär i det egna området skulle göra att fler vill bo kvar och att området utvecklas.
Det oppositionen ser framför sig är att ombildningarna kommer att öka i stadsdelar som Majorna och Haga snarare än i Hjällbo eller Hammarkullen.
– Förslaget öppnar upp för ombildningar i alla områden, i hela staden. Och där det finns efterfrågan och köpkraft, det är inte i de utsatta områdena, säger Daniel Bernmar.
– Hur ska skjutningarna i Hjällbo bli färre för att vi ombildar i Majorna? Jag förstår inte hur det hänger ihop, säger Jonas Attenius.
Motståndet mot den delen av förslaget som handlar om att öka ombildningarna är stort från S, V, MP och FI. Men eftersom de varken kan enas om ett gemensamt motförslag eller samla en majoritet för att stoppa förslag så begärde en återremiss för att få till den beredning de menar saknas.
Ingen revolution
Demokraternas gruppledare Martin Wannholt menar att förslaget inte alls innebär den revolution som oppositionen vill göra den till. Han ser det snarare som ett sätt att rätta till misstag som tidigare styre gjort, som lett till den omfattande segregering som vi i dag ser i Göteborg.
– Det handlar om att ge hyresgäster möjlighet att ombilda, om en kvalificerad majoritet vill det. Vi vill ge möjligheter för fler människor att äga sin bostad, något Socialdemokraterna gjort tidigare när de byggde folkhemmet, säger han.
I och med att återremissen gick igenom dröjer också beslut i grundfrågan – den om att AB Framtiden vill bilda två nya bolag för att kunna kraftsamla i Tynnered och Biskopsgården – till efter sommaren.
Däremot fattade kommunfullmäktige beslutet att avslå bolagets önskemål att bilda en stiftelse för att jobba med sociala frågor i utsatta områden, med argumentet att det skulle försvåra styrningen.
LÄS MER: Framtiden får nej till att bilda nya bolag i förorten
LÄS MER: Alliansen säljer ut hyresrätter – 30 procent under marknadspris
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.