Het debatt om gängvåldet

Gör samhället vad det kan eller har politikerna stoppat huvudet i sanden? Deltagarna i GP:s debatt om gängvåldet i Göteborg var långt ifrån överens.

ANNONS
|

Om du inte kan se videon klickaHÄR.

Vad krävs för att vända trenden, så att fler kan känna sig trygga i Göteborg? Med den frågan inleddes GP:s debatt om gängvåldet och det hettade till med en gång när SVT-profilen Janne Josefsson slog fast att det enda sättet äratt de som har makten i Göteborg flyttar ut till Biskopsgården.

– Det har gått trettio år sedan jag gjorde en film som visade på klyftorna i Göteborg. Sedan dess har allt bara blivit värre och politikerna vet inte vad man ska göra. De stoppar huvudet i sanden. Det är ett svek utan motstycke, hävdade SVT-profilen Janne Josefsson.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) tillstod att det är många som har anledning att vara självkritiska.

– Men den viktiga frågan är vad vi gör här och nu, säger hon.

Hon hävdade också att det ärviktigt att visa att vissa saker har blivit bättre. Allt är inte skit.

– Jaså, när ska den positiva utveckling du talar om ha börjat? I går då eller? kontrade Janne Josefsson.

Tillsammans med Karwan Faraj, ungdomscoach med lång erfarenhet från arbete i utsatta förorter, tecknade en bild av ett samhälle på randen till kaos. Kioskägare som har vapen under disk, unga tjejer som kallar sina egna förorter för ghetton och slum, unga killar som öppet tillåts skylta med sina vapen, ett samhälle där 495 av 500 elever har arabiska eller somaliska som modersmål..

– Det är svårt att ge de unga hopp om framtiden när man redan har skitit i dem i 20 år, sa Karwan Faraj och berättade att hans föräldrar på ett annat sätt kan uppskatta svenska samhället, för att de fått komma hit.

– Men min lillebror och hans vänner, de som inte kan få bostad, inte jobb och lever i de utsatta områdena, de är inte lika tacksamma.

"Skyller på alla"

Saida Hussein Moge,aktivist och socialdemokratisk fritidspolitiker själv boende i Biskopsgården, vädjade till alla att inte svärta ner hennes stadsdel, samtidigt som hon var klar med att något måste göras.

ANNONS

– Men jag skyller på alla, inte bara politiker. Vi måste alla, även vi som bor i Biskopsgården, göra något. Tillsammans kan vi lyfta hela Biskop.

Men hon var noga med att poängtera att det inte är några nya projekt hon är ute efter.

– Vi behöver inte brandkårsutryckningar, vi behöver långsiktiga lösningar.

Och det var en av de få punkterdärpanelen tycktes överens. Också när Ann-Sofie Hermansson beskrev hur den stora tillströmningen av nyanlända har blivit en extra utmaning fick hon ett hummande medhåll från Janne Josefsson.

Panelen var också överens om att bostadsbristen är ett stort problem. Många familjer bor tillsammans i små lägenheter.

– En anledning är att folk vill flyttatill sina släktingar, till människor som pratar samma språk,sa SaidaHussien Moge som tycker att man borde arbeta mer för att sprida ut nyanlända.

Det blev ett samtal om det mönster som uppstår när nyanlända, enligt Ebo-lagen,ordnar sitt egna boende. Ann-Sofie Hermansson hävdade att hennes parti arbetat för att förändra den lagstiftningen. Janne Josefsson ifrågasatte det ochkrävde att få papper på bordet;en S-motion i ärendet.

– Allvarligt talat Janne, du får faktiskt lita på mig i det här. Frågan har hanterats i förhandlingar, men vi har inte kommit hela vägen fram,sa Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

"Jobbar stenhårt"

Janne Josefsson fortsatte att pressa och jämförde dagens situationen i Göteborg med det sydafrikanska rasåtskillnadssystemet apartheid. Då tappade Ann-Sofie Hermansson tålamodet en aning och tyckte att det fick vara nog med pajkastning.

Janne Josefsson och Karwan Faraj målar upp en verklighetsbild som är enfarlig situation därdelar av befolkningen har sagt upp samhällskontraktet och lever i en parallellvärld.

Lokalpolisområdeschefen för Hisingen, Jörgen Thorén, fick frågan om han tycker att polisen har koll på läget.

– Det är svårt att säga efter vad som precis hänt i Bergsjön, men vi jobbar stenhårt och har intensifierat arbetet. Det finns ingen enkel lösning. Och Janne, det är inte så många som har sagt upp det där kontraktet. Men sen har vi en svans av unga kring dem och där måste vi agera. Där är arbetet med skolan en jätteviktig del.

Fem personer i panelen

Panelen som diskuterade gängvåldet i Göteborg bestod avfem personer:

Saida Hussein Mogeär aktivist i Biskopsgården och socialdemokratisk fritidspolitiker. Hon bor själv i stadsdelen och har sina barn på Sjumilaskolan.

Karwan Farajär kulturarbetare och ungdomscoach och har arbetat med ungdomar i stadsdelen Angered i många år.

Ann-Sofie Hermanssonär socialdemokratisk ordförande i Göteborgs kommunstyrelse och har kommunens högsta politiska befattning.

Jörgen Thorénär lokalpolisområdeschef för Hisingen, där flera av de senaste allvarliga våldsdåden inträffat.

Janne Josefssonär journalist och arbetar på SVT:s Uppdrag Granskning. Han är själv uppvuxen i Biskopsgården och har ägnat stor del av sin journalistiska gärning åt frågor om segregationen och de problem som följer i dess spår.

ANNONS