Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hessman tar över som tillförordnad stadsdirektör

Göteborgs stadsdirektör Bengt Delang lämnar sitt jobb och går i pension. Tillförordnad blir Eva Hessman, tidigare ekonomidirektör för Göteborgs Stad.

Efter endast två och ett halvt år slutar Bengt Delang som stadsdirektör i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och det kom inte som någon större överraskning. Bengt Delang meddelade redan i samband med att han tillträdde i december 2011, att han ville sluta före valet 2014.

Bengt Delangs begäran att gå i pension avhandlades på kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen i Rådhuset där Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) också namngav en tillförordnad.

– Eva Hessman kommer att ta vid tills vi rekryterat en ordinarie, sade hon och fortsatte:

– Det är helt odramatisk och har varit politisk enighet i Kommunstyrelsen.

Eva Hessman axlade rollen direkt på onsdagen och processen med att rekrytera en ordinarie stadsdirektör drog därmed i gång.

– Det tar nog ett tag innan vi hittar en ny, nu ska vi i första hand ta fram en kravprofil, sade Anneli Hulthén.

Eva Hessman, som kommer direkt från rollen som ekonomidirektör i Göteborgs Stad, var förväntansfull inför sitt stundande uppdrag.

– Det känns jättespännande och roligt. Jag har jobbat länge inom staden och är förtrogen med dess utmaningar och har respekt för mitt stundande uppdrag.

Vilka stora utmaningar står du inför?

– Den största utmaningen är att vi är en kraftigt växande stad. Vi har en rad stora projekt framför oss med bland annat stora investeringar i infrastruktur. Det finns att göra.

Om att avgå säger Bengt Delang:

– Det är delade känslor och det har inte riktigt landat. Jag har ett behov av att lägga tid på min familj nu och göra det som jag inte har hunnit med tidigare.

Fakta: Stadsdirektör/kommunchef

Kommunchef, kommundirektör eller stadsdirektör är benämningar som kan användas för den högsta tjänstemannen i en svensk kommun.

Kommunchefen utses av kommunstyrelsen, ibland av kommunfullmäktige och är ledare för alla förvaltningschefer med ansvar för planering, ledning och samordning inom den kommunala verksamheten.

Kommunchefer arbetar dock ofta med enskilda projekt och uppdrag tilldelade av kommunstyrelsen snarare än med traditionellt verksamhetsansvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.