Hesa Fredrik tjuter igen – vem bryr sig?

ANNONS
|

Lugn, det är bara test. Som vanligt klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Som det har varit de senaste 50 åren.

Sirenerna tjuter så att det gör ont i öronen, som de skall göra vid ett viktigt meddelande till allmänheten.

Det skulle kunna vara krig, ett farligt kemikalieutsläpp eller något annat som kräver vår omedelbara uppmärksamhet.

Men efter så många år i allmänhetens tjänst har Hesa Fredrik blivit mer av ett vardagligt inslag i stadsbilden än en livsviktig varning att ta på största allvar.

Folk bryr sig inte längre. Vi fortsätter med det vi höll på med. Ingen störtar till närmaste FM-radio och slår på P4 för att få mer information om krisläget.

ANNONS

Det är dags att hitta andra vägar att kommunicera allvarliga budskap till den stora allmänheten. Ett sms, till exempel. Det är en meddelandeform som vi fortfarande reagerar på.

Redan under nästa år kan ett sådant system vara i bruk, som komplement till det gamla flyglarmet som vi kallar Hesa Fredrik.

SOS Alarm arbetar med ett system för att varna via mobilnäten. Det blir inte bara diskretare utan också mer exakt och informativt.

- Sirenerna skall vara kvar, vad jag vet. De gör att man kan varna många med en och samma signal. Men det är långt ifrån alltid folk hör de här tutorna. Med det nya systemet blir det möjligt att tala om vad det är varningen gäller, säger Anders Klarström, presstalesman hos SOS Alarm.

- I mobilen kan du få text och ett talat meddelande uppläst för dig. Det blir snabbare och mer exakt. Vi tror att vi kommer att nå många fler människor som är berörda på ett säkrare sätt.

Förebilden är ett amerikanskt system som varnar för skogsbränder till de som är närmast hotade.

- Den som utlöser larmet kommer att rita på en karta exakt vilket område som berörs.

Larmet går sedan ut till alla som befinner sig inom det område som basstationerna i mobilnätet täcker.

ANNONS

Systemet skall också kunna verifiera hur många och vem som har tagit emot informationen. Det ger även berörda myndigheter en bild av hur många människor som just då rör sig i ett farligt område.

Men allt bygger på att mobilnäten inte är utslagna.

- Annars är det kört. Mobilen blir viktig. Det gäller att den när laddad, att man hör den och att den inte är avstängd på natten, säger Anders Klarström.

Hesa Fredrik finns i de större städerna och i särskilda områden runt kärnkraftverk och kemiindustrier. Det cirka 4 500 sirenerna drivs av tryckluft.

Viktigt meddelande till allmänheten signaleras med sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan.

Faran över är en enda lång signal under 30-40 sekunder.

Fakta

Varför blev det just Fredrik som gav namn åt larmsignalen? Enligt vanligtvis välunderättade källor var det Dagens Nyheters krönikör Oscar Fredrik Rydqvist som hittade på namnet i en artikel i DN 1931 när tyfontutan testades första gången. Han döpte tutan efter sig själv eftersom han var mycket hes vid testtillfället.

ANNONS