Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ovanligt tomt i Socialdemokraternas korridor i rådhuset sedan fyra personer lämnat inom ett par dagar. Nu får tillfälliga gruppledaren Marina Johansson ägna sig åt att bygga nytt. Bild: Jenny Ingemarsson
Det är ovanligt tomt i Socialdemokraternas korridor i rådhuset sedan fyra personer lämnat inom ett par dagar. Nu får tillfälliga gruppledaren Marina Johansson ägna sig åt att bygga nytt. Bild: Jenny Ingemarsson

Hermanssons efterträdare: "Vi behöver en omstart"

Efter tre veckor då allt handlat om att hantera interna konflikter är vardagen tillbaka i S-korridoren i rådhuset.
– Nu behöver vi bygga ihop oss och jobba tillsammans, säger Marina Johansson, tillförordnad gruppledare.

Rummet intill Marina Johanssons kontor står tomt. Här satt tidigare stabschefen David Ljung. Längre bort i korridoren finns fler tomma rum. Inom loppet av några dagar har den tidigare gruppledaren Ann-Sofie Hermansson och hennes tre närmaste medarbetare lämnat.

Frågan är om Socialdemokraterna i Göteborg någonsin skakats om som under de senaste veckorna.

– Vi behöver verkligen göra en omstart efter detta, säger Marina Johansson, som gått in som partiets tillfälliga gruppledare i kommunstyrelsen.

Situationen har varit svår

Flera gånger under intervjun trycker hon på att det krävs ett lagarbete för att komma tillbaka. Att det inte är ett jobb för en person, utan att det är partiet tillsammans som ska göra det.

Hon säger att de senaste tre veckorna varit väldigt speciella. All kraft har ägnats åt den uppkomna situationen "som var svår på många sätt". Det vanliga politiska arbetet har hamnat i skymundan. Nu handlar det om att se framåt.

– Vi behöver jobba mycket tätare tillsammans med vår styrelse. Det är oerhört viktigt. Det är ju vi tillsammans, hela partiet. Det har lite glömts bort tidigare.

Marina Johansson har varit politiskt och fackligt aktiv sedan början 1990-talet och förtroendevald sedan 1997. De senaste tolv åren har hon varit kommunalråd.

Är den som varit med längst

Därför kom hennes namn upp redan på presskonferensen den 11 februari när det stod klart att styrelsen inte längre hade förtroende för Ann-Sofie Hermansson. Ordföranden Anna Johansson lyfte fram att Marina Johansson – i kraft av ålderspresident – var den som borde gå in som tillfällig gruppledare.

Hon hade inte fått frågan, men följde presskonferensen och förstod hur Anna Johansson resonerade.

– Det är naturligt att den som varit med längst får ta över och jag känner att jag är mogen att axla ansvaret så länge. Det känns helt okej. Men jag ställer inte upp som ordinarie gruppledare.

Har sett vad de fått offra

Varför?

– Jag har sett hur de andra gruppledarna haft det och hur mycket av sin familj de fått offra. Jag har man och två barn och känner att jag behövs hemma i alla fall några kvällar i veckan. Det är hemskt att det ska behöva vara så, men är man gruppledare förväntas man vara med precis överallt.

Vilken profil tycker du att nästa ordinarie gruppledare ska ha?

– Vi behöver en person som är lyssnande och lyhörd. Och som ser att lagarbete är viktigt. Det är inte en person som är partiet.

En ordinarie gruppledare är sannolikt inte på plats förrän i mitten av juni. Fram till dess måste det politiska arbetet som mer eller mindre legat nere under tre veckor återupptas.

Vill att Khan får lämna snabbt

De sakpolitiska områden som Ann-Sofie Hermansson var ansvarig för har delats upp – Marina Johansson tar hand om ekonomi och näringsliv och Jonas Attenius jämställdhet – och rekryteringen av tre nya politiska sekreterare är redan igång.

Vid sidan av frågan om en ny gruppledare så har partiet ytterligare en tillsättning att hantera, eftersom Shahbaz Khan aviserat att han vill lämna sin post som kommunalråd.

– Det är viktigt att han får lämna ganska snart, nu när han sagt att han vill lämna.

Politiskt däremot kommer det inte att bli några skillnader, säger Marina Johansson. Partiets politik och det lokala programmet som arbetades fram inför valet gäller.

Inget nytt rödgrönt samarbete

– Det är inte så att vi ska hitta på nya saker. Vi vet vad vi vill.

Det kommer också dröja innan det blir några skillnader i hur partiet positionerar sig i oppositionsrollen. Ett eventuellt nytt rödgrönt samarbete dröjer.

– Vi ska inte hoppa i knäet på någon just nu. Det är en fråga för partiet och styrelsen. Vi måste synka oss och hitta en samsyn. Det som är sagt sedan tidigare gäller. Vi ska söka stöd både hos de rödgrönrosa – för där har vi mycket gemensamt – men också hos Alliansen och emellanåt också med Demokraterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.