Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, ser arbetet mot extremism och hederskultur som grundläggande för jämlikheten.
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, ser arbetet mot extremism och hederskultur som grundläggande för jämlikheten. Bild: Per Wahlberg

Hermansson (S): "Vi har tassat på tå för länge"

Ett jämlikt Göteborg kräver ett hårt arbete för att motverka extremismen och hederskulturen, enligt S-ledaren Ann-Sofie Hermansson.
– Annars klarar vi inte det.

ANNONS
|

Allt började för 25 år sedan när Ann-Sofie Hermansson, numera kommunstyrelsens ordförande, bodde tillsammans med den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Nalin Pekgul i Tensta i Stockholm. Vännerna pratade om hedersrelaterat förtryck.

– Det var väldigt överväldigande på sin tid, jag trodde nästan inte att sådana saker kunde hända, säger Ann-Sofie Hermansson.

– Jag har haft det här på näthinnan under många år tack vare Nalin och andra jag känner. Jag har lyssnat på folk jag känner eftersom jag själv inte har några erfarenheter av detta, säger hon.

Det senaste halvåret har hon skrivit debatt på debatt om hederskultur, extremism och på senare tid även identitetspolitik – vars separatism hon menar sätter käppar i hjulet för jämlikhetsarbetet.

ANNONS

LÄS MER:Det är svårt att anklaga Ann-Sofie Hermansson för röstfiske

Det var efter att visningen av Burka Songs 2.0 ställdes in tidigt i våras som debatten tog rasande fart.

– Den började nästan leva sitt eget liv. Jag blev lite förvånad över hur kraftigt folk reagerade, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är bra att frågorna har kommit upp till ytan.

– Jag tror att vi har tassat på tå för länge.

"Har olika uppfattningar"

Under våren och sommaren har Ann-Sofie Hermansson gått till hårt angrepp mot sina samarbetspartners Vänsterpartiet och Miljöpartiet, för att relativisera extremismen och hederskulturen - partierna har bitit tillbaka - och relationerna sinsemellan har varit milt sagt frostiga i frågan.

– Det är ingen hemlighet att vi har olika uppfattningar i en del frågor. Man ska inte överdriva det här, men vi har olika syn, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon säger att det inte är särskilt konstigt att skiljelinjerna mellan de rödgröna partierna lyfts just nu.

– Det är trots allt valrörelse, då vill man lyfta fram det som är unikt med det egna partiet, och det verkar som att vi är unika i detta och då behöver göteborgarna få reda på det.

Ann-Sofie Hermansson ser arbetet mot extremism och hederskultur som grundläggande för jämlikhetsarbetet. Då och då har hon proklamerat att jämlikhet är den viktigaste frågan för henne och hon har även lagt fram ett vallöfte om att det inte ska finnas några utsatta områden i Göteborg om tio år.

ANNONS

– Vi måste få ordning på de parallella strukturerna om vi inte ska ha några utsatta områden om tio år. Jämlikhetsarbetet kräver att vi fokuserar på det hedersrelaterade förtrycket och extremism, säger hon.

Det är snart val och ni har det motigt i opinionen. Hur ser du på risken att du tappar fokus på övriga jämlikhetsfrågor?

– Jag ser det tvärtom. Jag tror inte att vi klarar det om vi inte fokuserar på de här frågorna. Vi kan inte låtsas som att det regnar längre, det är smärtsamt att se de parallella strukturerna. Alla göteborgare måste få sina rättigheter tillgodosedda.

– Det andra, som godkända betyg och att vi ska bygga bort bostadsbristen, är självklart, jag håller med Stefan Löfven om att det är en folkomröstning om välfärden.

Urval av Ann-Sofie Hermanssons debattinlägg:

5 april, GP: Extremismen ska bekämpas – inte minst i Göteborg

"I Sverige har hållningen till extremister under lång tid varit för slapp. Extremistiska rörelser har, på statlig och kommunal nivå, fått alltför goda möjligheter att tillskansa sig lokaler, resurser och legitimitet. Göteborg är inget undantag."

11 april, GP: Nu skärper vi arbetet mot hedersförtryck

ANNONS

"Det har funnits en rädsla för att stämplas som rasist eller islamofob som har gjort att man i stället svikit alla de som lider av hedersförtrycket runt om i landet. Den rädslan finns tyvärr fortfarande kvar på sina håll."

22 juli, GT: Relativiserandet av extremism är ett hot

"Ytterkantsvänstern, inklusive delar av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill sätta allt ljus på nazism och rasism. Detta för att slippa kritisk granskning av den islamistiska extremism och de vänsterautonoma grupper som man har band till och uppfattar som ett politiskt stöd."

7 augusti, GP: Jämlikhet bygger vi tillsammans

"Dels hämmar den åtgärder mot hedersförtryck och extremism. Identitetspolitiker har länge förnekat att hedersförtryck ens skulle existera och har, i en ogenomtänkt antirasism, tenderat att positionera sig nära extremistisk islamism."

ANNONS