Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S) under distriktskongress för Socialdemokraterna i Göteborg. Bild: Anders Ylander
Ann-Sofie Hermansson (S) under distriktskongress för Socialdemokraterna i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Hermansson (S): Rödgröna samarbetet har skadat bilden av S

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) anser att det rödgröna samarbetet har skadat partiets identitet i Göteborg. Det är också en av orsakerna till minskat stöd i opinionen, menar hon.
– Det är vi som betalar priset för det rödgröna samarbetet, vi har inte vunnit på det, säger hon till GP.

Socialdemokraterna har i GP/Sifos fyra senaste lokala mätningar uppvisat ett betydligt lägre väljarstöd än valresultatet 2014 på 22,39 procent.

LÄS MER: Demokraterna största parti – klart större än M och S

I den senaste mätningen uppger endast 14,2 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på S i kommunvalet.

Men trots det är kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) optimistisk.

– Det är skillnad på resultatet på valnatten och en opinionsundersökning. Man kan nog säga att vi inte ligger kvar på de historiska nivåerna, men jag tror att vi är grovt underskattade, vi har potential, säger hon.

S betalar priset för de rödgröna samarbetet

Hon medger dock att stödet för S inte är lika starkt som det en gång var, och framförallt är det en utveckling som skett de senaste åren.

LÄS MER: Mer än bara sakfrågor bakom den rödgröna splittringen

En av förklaringarna är enligt Ann-Sofie Hermansson det rödgröna samarbetet. Hon menar att det i längden har skadat väljarnas bild av S.

– Vi har haft en koalition länge och den har gagnat oss. Vi ska inte överdriva motsättningarna, V och MP har ju trots allt röstat för vår budget. Men jag tror att vi, S som parti, har blivit mer rödgröna än socialdemokrater. Nu är det vi som betalar för det, säger hon.

Hur menar du att ni har betalat för det?

– Vi tappade vår särskilda sosseattityd, vår politiska framtoning och tydlighet. På något sätt har vi växt ihop som koalition, det är inte unikt för S, det har hänt på andra sidan med Alliansen också. Nu är det vi som betalar priset inom de rödgröna.

Menar du att övriga rödgröna partier inte har drabbats?

– Det är inte vi som har vunnit på det, rent opinionsmässigt iallafall. Om det är några som vunnit så är det våra samarbetspartier, men jag missgynnar dem inte goda opinionssiffror.

LÄS MER: Det rödgröna styrets interna strider har inte tagit semester

"Folk längtar efter socialdemokrati"

Förändringen har främst skett över de två senaste mandatperioderna, menar Hermansson. Hon tror även att väljarna fortfarande efterlyser den klassiska S-politiken och det är det som göder hennes optimism inför valet.

– Jag är positiv i den meningen. Folk längtar efter en socialdemokrati med framtidsvisioner, det kan låta konstigt, men så tror jag att det är. Min ambition är att jag vill synliggöra den socialdemokratiska identiteten, själen som har försvunnit, jag vill lyfta fram den.

LÄS MER: Hermansson (S): "Vi har tassat på tå för länge"

Statsvetaren: "Är att driva det lite för långt"

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte säker på att S försvagade ställning orsakats av det rödgröna samarbetet.

– Det tror jag är att driva det lite för långt. Det är en statsvetenskaplig regel att det är de små partierna som far illa i samarbeten. Det ser man med det rödgröna regeringssamarbetet, där har MP farit illa, säger han och fortsätter:

– Det kan vara så att S inte ser vad som är socialdemokratisk politik i det rödgröna samarbetet, men det beror inte på samarbetet i sig, utan kanske på att S har varit svaga med att peka ut sina egna ståndpunkter i samarbetet.

Ulf Bjereld menar att S-krisen i Göteborg beror på tre faktorer: att staden förändrats, Västlänksfrågan, samt faktumet att partiet har styrt staden så pass länge.

– Missnöjet ser man redan på nationell nivå, men det slår extra starkt mot styret i Göteborg eftersom de har styrt så länge. Sedan har de haft svårt att dra sig ur Västlänksdiskussionen, där många är missnöjda. Och sedan håller staden på att förändras, men S förknippas fortfarande mycket med det gamla Göteborg, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.