Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Hermansson (S) kritiserar Alliansen och rödgrönrosa

S-ledaren Ann-Sofie Hermansson riktar skarp kritik mot att Alliansen och rödgrönrosa planerar att dela upp stadens tunga politiska poster mellan blocken.
– Jag är genuint orolig för utvecklingen i staden, säger hon.

Socialdemokraternas ledare Ann-Sofie Hermansson kommenterar nu den valtekniska överenskommelsen mellan Alliansen och det nybildade vänsterblocket.

– Som jag ser det här är det en ohelig allians, det är politik när den är som sämst. Det är ett spel om makten istället för att få till ett ansvarsfullt styre, säger hon besviket.

Tonen var hård mot de forna rödgrönarosa samarbetskamraterna.

– V släpper aktivt igenom en borgerlig budget mot att man får arvoderade platser i presidierna, säger Ann-Sofie Hermansson.

LÄS MER: Alliansen bildar historiskt minoritetsstyre i Göteborg

Finns inga block

Alliansen och de rödgrönrosa menar att det är praxis att de tunga ordförandeposterna i stadens nämnder och bolag fördelas mellan de två stora blocken.

Men Hermansson håller inte med i de två blockens slutsats.

– Det finns ingenting som säger att man måste göra det. Vi har ett valresultat i Göteborg som säger att vi inte har några block, då finns det inget rödgrönrosa och inget Alliansen. Därför måste man inte använda sig av praxis.

V, MP, och Fi:s respektive gruppledare har under de gångna veckorna kritiserat Hermansson för att ha varit passiv i förhandlingarna.

– Det vänder jag mig emot. Jag har nog varit för aktiv i mina kontakter över blockgränsen och det är nog det som visar sig i dag, säger hon.

LÄS MER: Mycket talar för ett maktskifte – men klart är det inte

De två största partierna utanför

Hermansson understryker att de två största partierna, Socialdemokraterna och Demokraterna, hållits utanför. Det sista ordet är inte sagt och hon kommer att fortsätta att föra samtal.

– Partierna som göteborgarna har röstat på, Socialdemokraterna och Demokraterna, är inte med på det här, säger hon och fortsätter:

– Alla möjligheter är inte uttömda. Vi får se vad som händer, säger hon och påpekar att tre veckor är väldigt lång tid.

Den 22 november kommer kommunfullmäktige att besluta om budget. Alliansen kommer att lägga fram sitt budgetförslag, som i nuläget samlar flest antal mandat, och de rödgrönrosa kommer att lägga fram sitt förslag.

Alliansen utgår från att de får igenom sin budget under mötet och tar över styret. Men Hermanssons plan är att försöka få beslutet uppskjutet.

– Jag vill faktiskt det som är bäst för stan, det ser jag inte att de vill, säger hon.

Hon säger att hon fortsatt kommer att hålla samtal med olika gruppledarna under de kommande veckorna, inklusive Demokraterna.

V: Ingen budgetuppgörelse med Alliansen

Under en presskonferens som de rödgrönrosa kallat till bemöttes kritiken.

Daniel Bernmar (V) menar att det inte handlar om att "släppa igenom en borgerlig budget".

– Det vi kommit överens om med alliansen är att följa ordinarie praxis, där det största och det näst största blocket kommer överens om hur man hanterar nämnder och styrelser valtekniskt. Vi vill ta ansvar oavsett om vår budget vinner eller ej, säger Daniel Bernmar.

Han understryker att valet om vilken budget som går igenom ligger i händerna på Socialdemokraterna, som kan välja att rösta på det rödgrönrosa alternativet.

– Vi har ingen uppgörelse om att släppa fram en alliansbudget, vi har en uppgörelse där vi konstaterar maktförhållandena i kommunfullmäktige, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.