Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hermansson efter GP-granskning: "Klart man blir orolig"

- Det är klart att man blir orolig av det man läser. Det känns tveksamt. Men jag vill gärna ha fram alla fakta innan jag fäller några tydligare omdömen.

Det säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande (S) om uppgifterna i GP:s artiklar under de senaste dagarna om bilreparationer på kommunens verkstad.

Det handlar om reparationer av privatbilar, ägda av chefer och andra anställda och en vid krets av deras anhöriga. GP kunde visa på reparationer som gjorts till priser långt under marknadspris.

LÄS MER: Kommunens verkstad ger gräddfil åt chefer

"Tveksamt"

- Av det jag läst så känns det tveksamt på flera sätt. Så mycket kan jag ändå säga. Det är inget att hymla med, säger Hermansson.
Kan detta vara en förmånskultur som funnits länge?
- Jag tror inte att detta är något kulturellt, på det viset. Men ibland finns det människor som gör fel. Jag tycker snacket om "kultur" är överdrivet. Jag vet att det funnits problem tidigare men inte minst min företrädare Anneli (Hulthén) har varit väldigt tydlig, och jag tror faktiskt att vi har gjort ett gediget arbete, säger Ann-Sofie Hermansson.

Kommunstyrelsens ordförande vill inte kännas vid att det finns någon förmåns- eller mygelkultur som rotat sig i Göteborg.
- Den normala kulturen är de 55 000 som går till jobbet i kommunen varje dag och gör ett väldigt bra arbete.

LÄS MER: Efter GP:s avslöjande: Åklagare startar utredning om kommunens verkstad

Väntar på utredning

Den oro som Ann-Sofie Hermansson känner efter att ha läst GP:s artiklar hoppas hon få stillad av den externa utredning som Göteborgs Stads Leasing AB beställde i torsdags. Enligt vad Hermansson hört, ska utredningen arbeta snabbt och vara klar under februari.
– Det är viktigt att utredningen jobbar noggrant så man faktiskt går igenom det här, och får reda på vad som är rätt och vad som är fel, vad som är rimligt och vad som är oegentligt, säger Ann-Sofie Hermansson.
Moderaternas oppositionsråd Jonas Ransgård kommenterade i lördags innehållet i GP:s avslöjande: "bedrövligt".

Letar medlemmar

I går begärde han att få ta del av verkstadens kundregister:
– Vi vill försäkra oss om att ingen av våra medlemmar ska ha utnyttjat verkstaden för egen vinning, skrev Ransgård i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.