Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hermansson: "Det kan ta tid att få ett nytt styre"

Under måndagseftermiddagen börjar Ann-Sofie Hermansson ringa runt till de andra gruppledarna för att sondera terrängen efter valet. Hon räknar med att det kommer ta tid innan ett nytt styre kan formas.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) ställde in sin medverkan på GP:s morgonsändning för samtal med partikamrater, för att dra upp planerna för hur man ska navigera i det nya politiska landskapet i kommunen.

– Efter lunch kommer jag börja ringa runt och sondera med den andra gruppledarna, så än finns ingen konkret att säga.

Vill lyssna av

Vad tar du med dig in i de samtalet?

– Det handlar mest om att börja prata och att känna av stämningen. Jag tror inte att det här kommer att gå fort.

Hur kommer gången se ut de närmaste dagarna och veckorna?

– Jag har ju inte gjort det här förut, så jag vet inte fullt ut. Men det är mycket upp till oss själva. Det är inte så hårt styrt som det är riksdagen. Till en början handlar det om att lyssna av.

Utesluter ingenting

Först på onsdag kommer det definitiva valresultatet att finnas på plats, men som den preliminära mandatfördelningen ser ut får det nuvarande rödgröna styret 34 av 81 platser i kommunfullmäktige. Tillsammans med Fi kommer man upp i 36. På andra sidan blockgränsen har Alliansen och Demokraterna 38 mandat – men om de kommer att kunna samarbeta är ännu högst oklart.

Inget av de två möjliga huvudalternativen har alltså en egen majoritet. Vill man nå en sådan krävs att man tänker nytt.

Ann-Sofie Hermansson vill inte utesluta någonting. Eller ens säga åt vilket håll hon lutar mest – mot ett nytt rödgrönt styre eller ett blocköverskridande samarbete.

Ransgård vill ha bort S

– Jag har helt uppriktigt inget huvudalternativ. Jag är inte främmande för nya konstellationer. Sedan har jag hört att Jonas Ransgård sagt att han ser ett egenvärde i att få bort sossarna. Men det kan ju vara valretorik också.

Stadens nya parti, Demokraterna, får enligt den preliminära mandatfördelningen 14 mandat i kommunfullmäktige. Partiet har öppnat för samarbete åt båda hållen – men partiledaren Martin Wannholt har också varit tydlig med att priset för ett samarbete är att beslutet att bygga Västlänken rivs upp.

– Vi får väl se vad som är valretorik och vad som inte är det, men vi tänker inte riva upp det. Västlänken är alldeles för viktig.

Där är ni ju ense med Alliansen. Kan det öppna för ett samarbete mellan er och dem?

– Det är möjligt, men det är ingenting jag vet än.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.